Още четири държави подписаха със САЩ за „чиста мрежа”

Инициативата на САЩ за „чиста мрежа” разширява обхвата си
(снимка: CC0 Public Domain)

Американска инициатива да се използват само „доверени” доставчици на телекомуникационно оборудване обхвана още четири държави от Европа, вкл. България, както стана ясно миналата седмица.

Държавният департамент на САЩ съобщи в петък, че е подписал декларации за 5G сигурност с още четири европейски държави. Списъкът включва Словашката република, България и Северна Македония, които подписаха съвместни декларации със САЩ, докато Косово подписа меморандум за разбирателство. Текстът и на четирите споразумения е много сходен.

„За насърчаване на жизнена и стабилна 5G екосистема Словашката република и Съединените щати вярват, че стриктната оценка на доставчиците и веригите за доставки трябва да отчита върховенството на закона, средата за сигурност, етичните практики на доставчиците и спазването от страна на доставчика на стандартите за сигурност и най-добри практики”, се казва в една от декларациите, цитирани от ZDNet.

Декларациите попадат в програмата „Чиста мрежа” на Вашингтон, обявена през август и целяща да обхване оператори, магазини за приложения, доставчици на облачни услуги и подводни кабели.

САЩ твърдят, че голяма част от Европа – независимо дали чрез държавни забрани или по решение на големи телекомуникационни компании да не използват оборудване от Huawei и ZTE – се присъединяват към програмата за „чиста мрежа”.

Но миналата седмица традиционен партньор на САЩ като Саудитска Арабия подписа, чрез своята агенция за данни и изкуствен интелект (SDAIA), партньорство с Huawei за създаване на Национална програма за развитие на AI капацитета в арабското кралство.

„Чрез Националната програма за развитие на AI способностите и нашето сътрудничество с Huawei, Саудитска Арабия може не само да продължи да придобива най-модерните технологии, но и да се поучи от успешния международен опит в приемането на най-добрите практики”, каза главният изпълнителен директор на Националния център за изкуствен интелект д-р Маджид Алтувайджри.

Нещо повече, SDAIA подписа също споразумение за развитие на умните градове с китайския облачен доставчик Alibaba Cloud.

„Платформата за изкуствен интелект на Alibaba Cloud ще даде възможност на градовете интелигентно да управляват услугите и да създават нови смарт решения, които ще ги направят по-устойчиви и отзивчиви към нуждите на гражданите”, казаха от SDAIA.

Коментари по темата: „Още четири държави подписаха със САЩ за „чиста мрежа””

добавете коментар...

  1. flashko

    Много подходящо е написано с кавички.

Коментар