Hyundai разработва уникална ходеща кола

Прототип на Elevate UMV в мащаб 5:1 сбъдва и най-смелите мечти на маниаците
(снимка: Autodesk / YouTube)

Докато чакаме летящи коли, може да видим първо ходещи коли. Много автомобили се хвалят, че се справят с неравен терен. Но една концепция за ходеща кола на Hyundai изглежда отговаря на тази претенция, за разлика от други подобни разработки.

Иновативната концепция Elevate UMV (Ultimate Mobility Vehicle) дебютира за първи път на CES 2019, но сега вече е наличен прототип в мащаб 5:1, който сбъдва и най-смелите мечти на маниаците.

Превозното средство има четири колела и работи нормално при нормални условия на шофиране. Но когато има нужда от достъп до зони, които нормалните автомобили никога не са могли да преодолеят, разтегателните механизми на Elevate UMV го повдигат и колелата му се обръщат на 90 градуса, за да станат крака, описва возилото ZDNet. В това състояние шарнирните крака позволяват на четириногата кола да върви напред като някаква крава мутант.

Проектът се ръководи от Джон Сух, основател на New Horizons Studio на Hyundai. Целта на студиото е да допринесе за основния автомобилен бизнес на Hyundai Motor Group чрез голямото въображение на дизайнерския екип.

Elevate е вдъхновен от играчките Transformer от 80-те години и се разработва в сътрудничество с Autodesk Generative Design с използване на „генеративен дизайн”, който „помага на човешкия ум да разшири обхвата на възможностите”, казва Сух. Но, по неговите думи, хората все още трябва да играят много важна роля в дизайна. „Винаги ще има нужда от човешкото око, сърцето и душата като жизненоважни части от процеса на проектиране”.

Във видеоклип Сух посочва, че използването на ходеща кола има повече смисъл, отколкото можем да предположим първоначално. Мисии за търсене и спасяване са очевидно приложение на подобна кола.

Истинският резултат от проекта за Hyundai обаче е възможността да се внедряват дизайни, които са по-леки, по-пъргави и по-многофункционални, в серийните автомобили. Остава да разберем дали ще има и пълноразмерна версия на Elevate UMV.

Коментари по темата: „Hyundai разработва уникална ходеща кола”

добавете коментар...

  1. ха

    Наскоро си мислех, че ще се случи точно обратното. Че фирмата Бостън Динамикс ще интегрира колела на краищата на краката на механичните си биволи. И все още мисля, че подобно решение е по-логично и по-ефективно от обратната постановка представена в статията тук.

Коментар