AI камера сбърка голата глава на рефер с футболната топка

Вместо топката на терена, AI камерата следи голата глава на рефера
(снимка: YouTube)

Най-добрите футболни лиги и отбори по целия свят вече разполагат с телевизионни екипи и предлагат стрийминг услуги, за да излъчват мачовете си за феновете по целия свят. Заради пандемията на коронавируса решението стана много популярно, а по-малките отбори, които не могат да си позволят да имат медиен екип, разчитат на камери, захранвани от изкуствен разум, за да излъчват мачовете си на живо в YouTube.

Въпреки че това е чудесна идея и много удобна – специално за по-малките клубове, които искат да показват своите игри – понякога изкуственият интелект може да разочарова феновете.

Шотландският отбор Inverness Caledonian Thistle Football Club се убеди лично в това. Клубът беше разположил AI камера на стадиона, за да излъчва на живо мача си срещу Ayr United. Камерата обаче сбърка голата глава на един от реферите с футболната топка, съобщи The Next Web.

Устройството трябваше да проследява топката автоматично с помощта на изкуствен разум, за да показва същината на играта в YouTube. Вместо това AI камерата започна да следи голата глава на един от страничните рефери и да показва неговите движения. Зрителите пред екраните бяха принудени да гледат темето и гърба на помощник-съдията, придвижващ се в страничното поле на терена.

Излишно е да се каже, че феновете бяха крайно недоволни от предаването. В крайна сметка те дори пропуснаха единствения гол на любимия си отбор – заради бъгавата AI камера.

За добро или за лошо, в случая става дума за малък футболен отбор, но ако подобно нещо се случи с тим от някоя от висшите лиги, отговорните лица ще има дълго да дават обяснения, а може и да бъдат уволнени.

Коментар