Безос продаде акции на Amazon за над 3 млрд. долара

Джеф Безос продава все повече от акциите си в своята компания Amazon
(снимка: Jeff Bezos / Twitter)

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос е продал тази седмица акции в компанията си на стойност повече от 3 милиарда долара, според документи, подадени в Комисията по ценни книжа и борси.

През последната година Безос ускори продажбите на свои акции в Amazon. Така например, през август той продаде акции за над 3,1 млрд. долара, след като по-рано – през февруари – се освободи от ценни книжа на стойност над 4,1 млрд. долара.

С продажбите тази седмица общите му парични постъпления от продажба на акции през 2020 г. възлизат до над 10,2 млрд. долара, което е забележителен скок спрямо 2019 г., когато Безос продаде акции на стойност 2,8 млрд. долара, припомня CNBC.

Дори и след последната продажба, Безос все още притежава над 53 милиона акции в Amazon на стойност близо 170 милиарда долара, което го прави най-богатия човек в света.

По-рано Безос казваше, че всяка година продава по около 1 милиард долара акции на Amazon, за да финансира космическия си проект Blue Origin. Освен това CEO-то основа през февруари т.г. фонд на стойност 10 милиарда долара за борба с последиците от изменението на климата, който ще отпуска безвъзмездни средства на учени, активисти и други организации.

Въпреки че Безос все още не е обявил получателите на пари от фонда, очаква се той да даде по 100 милиона долара на Nature Conservancy, Фонда за защита на околната среда, Съвета за защита на природните ресурси и Световния фонд за дивата природа.

Коментар