Смарт часовниците скоро ще се захранват от хората

Носимите джаджи скоро може да се поддържат от движенията на своите потребители
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Китайския университет в Хонг Конг (CUHK) изучават нов метод за събиране на енергия от човешките движения. Резултатите от проучването могат да доведат до промяна в технологията за захранване на носими електронни устройства от рода на смарт часовниците.

По-конкретно, учените експериментират с люлеещ се метален стълб, предназначен да имитира движенията на човешките ръце. Устройството, което събира енергия от това движение, използва изключително компактен генератор с по-малко от 10 компонента, вкл. блок за улавяне на движение и блок за генериране на енергия.

Основната цел на изследователите е да съумеят да събират енергия, създадена от движението на човека, и да захранват с нея смарт часовниците, носени на китката, съобщи Gizmochina.

Изследването е започнало по-рано тази година, в момент, когато по целия свят се наблюдава бум на носимите устройства. В последно време индустрията за умни часовници и други носими устройства е в подем, като се очаква да нарасне още повече, след като пазарът се възстанови от пандемията на коронавирус.

През 2019 г. носимата електроника формира пазар на стойност 20,65 милиарда долара. Според прогнозите, този пазар ще достигне 96,31 милиарда долара до 2027 година.

Освен това носимата електроника става все по-важна за здравето. Производителите на устройства добавят функции, които помагат на хората да следят нивата на кислород в кръвта, сърдечната честота, качеството на съня и други показатели.

В момента основният проблем с носимите джаджи е животът на батерията, но новата технология на учените от CUHK може да е стъпка към създаване на устройства, които се поддържат само от човешките движения. Така носимите устройства, които вече са спасявали човешки животи, ще остават постоянно на тялото, без да се свалят за зареждане.

Коментар