Qualcomm иска лиценз да доставя чипсети на Huawei

Qualcomm е една от многото компании, които искат да продължат бизнеса си с Huawei
(снимка: Qualcomm)

В последните няколко седмици все повече компании получават одобрение от САЩ за възобновяване на бизнеса с китайския гигант Huawei. Водещият разработчик на мобилни чипсети Qualcomm също потвърди, че е кандидатствал за лиценз, за да може да доставя своите продукти на Huawei.

Потвърждението идва от главния изпълнителен директор на Qualcomm Стивън Моленкопф при представяне на резултатите на компанията за фискалната 2020 г. Qualcomm е кандидатствала за лиценз, но все още не ѝ предоставен такъв, съобщи Gizmochina.

Компании като Intel, AMD, Samsung Display и Sony, наред с редица други, вече получиха разрешение от правителството на САЩ да продължат да правят бизнес с Huawei. Това е важно развитие за китайския гигант, който в момента се опитва да поддържа бизнеса си на повърхността, тъй като все повече и повече ограничения, наложени на компанията от САЩ, застрашават нейното оцеляване.

Според публикации, над 300 компании са кандидатствали за специалния лиценз от правителството на САЩ, който ще им позволи да продължат да правят бизнес с Huawei. Около една трета от тези компании вече са получили необходимия лиценз.

Властите в САЩ предоставят лицензи на кандидатите, стига компонентите, които те доставят на Huawei, да не се използват за 5G бизнеса на китайската компания. Освен Qualcomm, Samsung Electronics също чака одобрение.

За четвъртото тримесечие на фискалната 2020 г. Qualcomm отчете приходи в размер на 6,5 милиарда долара, които превишават прогнозата от 5,93 милиарда долара. Това е ръст от 35% спрямо същия период на миналата година, когато Qualcomm обяви приходи от 4,8 милиарда долара.

Коментар