Шварценегер пренася учебниците в интернет

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви план за икономии на бюджетни средства, който ще засегне много сериозно издателите на учебници. Бившият холивудски актьор предложи учебниците да се пренесат в интернет. Така ще бъдат спестени милиони долари годишно, а обучението ще стане по-съвременно, аргументира се губернаторът, цитиран от “Сан Хосе Меркюри Нюз”.

Мрежата е най-добрият начин за обучение в училищата, твърди Шварценегер. Увлечението на младежите по услуги като Facebook, Twitter, iTunes и други показва, че те първи възприемат онлайн технологиите.

Днес децата с лекота боравят с електронните джаджи, така както поколението на Арнолд – с моливите и химикалките. Печатните учебници вече не са актуални, заключава Шварценегер.

Планът за икономии ще влезе в сила още от началото на следващата учебна година. През август учениците, изучаващи математика и природни науки в калифорнийските училища, ще получат достъп до онлайн учебници, които са минали проверка за съответствие с академичните стандарти.

Печатни версии на онлайн учебниците няма да бъдат произвеждани. На учениците ще бъдат раздадени т.нар. четци на електронни книги, които побират информацията от 160 учебника.

Подходящо за целта устройство предлага Sony, а преди броени дни Apple представи приложение, което превръща нейния iPhone в четец на електронни книги.

През миналата година Калифорния похарчи 350 милиона долара за учебници. Но сега щатът не може да си позволи подобни разходи, заявява Шварценегер.

Калифорния се сблъска с бюджетен дефицит от 24,3 милиарда долара през настоящата година. Ето защо губернаторът е принуден да предприема драстични мерки за намаляване на разходите по различните правителствени програми.

Някои учители обаче се съмняват, че идеята на губернатора да премахне печатните учебници ще доведе до реални икономии. Един четец на е-книги струва около 300 долара. В допълнение, ще са необходими разходи за обучение на учителите и учениците по новите технологии за усвояване на знания.

Част от преподавателите се опасяват за дисциплината на учениците. Какво ще стане, ако вместо на клас от 30 ученика, наесен учителите обучават “на живо” половината от тях, а останалите си стоят пред компютрите вкъщи, питат се преподавателите в Калифорния.

Коментар