Арести в Amazon за кражба на iPhone

Популярният и първокласен iPhone е примамлива цел за крадците
(снимка: CC0 Public Domain)

Петима служители на онлайн търговеца Amazon са арестувани за кражба на iPhone устройства от логистичен център в Мадрид, Испания. Откраднатите продукти са на стойност 500 000 евро (около 592 000 долара).

Арестите са извършени след вътрешно разследване на самата Amazon, което установява, че има проблеми с някои пакети, изпратени на клиенти, съобщи Apple Insider. Теглото на пакетите било различно от очакваното за поръчката. След откриване на разликите Amazon инсталирала скрити камери, за да разбере какво се случва.

Разследването установява, че група работници тайно продават нови модели като iPhone 12 и iPhone 12 Pro, заменяйки в последния момент съдържанието на пакети с вече поръчани продукти. Смята се, че поръчките са правени от съучастник на групата.

Трима от групата, замесена в кражбите, са арестувани при напускане на работа, четвъртият е прибран по време на работа, а петият се е предал доброволно в полицията. И петимата са уволнени от Amazon и очакват съдебен процес.

Установено е, че работниците разполагат с десет айфона, предназначени за изпращане по същата схема. Те също така са носели голям брой стикери с IMEI номера, привидно разкъсани от кутии, за да попречат на разследването.

Не са изключени по-нататъшни арести, тъй като разследването продължава, за да установи къде са попаднали изпратените iPhone устройства. Смята се, че групата е откраднала смартфони за половин милион евро.

Популярният и първокласен iPhone е привлекателна цел за крадците. През март т.г. бяха откраднати айфони на стойност 3 милиона евро от летището Шипхол в Амстердам, а през май – смарт часовници Apple Watche за 530 000 евро.

Коментар