Huawei завършва първия си завод за чипове

Новият производствен комплекс на Huawei в Ухан ще заработи в най-скоро време
(снимка: China Money Network)

Китай влага много усилия и ресурси, за да стане самостоятелен играч в производството на чипове и да намали зависимостта си от технологиите на други страни. Huawei Technologies направи важна стъпка към постигане на тази цел с първия си завод за чипове.

Новата фабрика на Huawei е изградена в Ухан на обща площ от 208 900 кв.метра. Това същевременно е и най-големият център за научноизследователска и развойна дейност на компанията в централния регион на Китай, съобщи Gizmochina.

Комплексът Wuhan Huawei Optical Factory Project (Phase II) включва производствен завод, електроцентрала, софтуерно предприятие и някои други съпътстващи съоръжения. Центърът ще се занимава с разработка на интелигентни устройства и модерни технологии, като се очаква да подобри и оптичните възможности на оборудването на Huawei.

Веднага след като бъде пуснат в експлоатация, заводът ще започне да произвежда чипове. Това ще позволи на Huawei да изгради пълна верига за производство на полупроводникови продукти – от проектиране на чиповете до производство, тестване и опаковане.

Но изглежда, че центърът в Ухан няма да е единственото подобно съоръжение на Huawei. Според някои източници, компанията планира да открие още един завод за производство на чипсети в Шанхай, който ще се управлява от базираната там R&D компания на Huawei.

Очаква се Huawei да започне производство на 45-нанометрови чипсети през следващата година и да премине към 28-нм технология до 2022 г. Компанията ще трябва да догонва с укорени темпове лидерите в производството на чипове, които вече усвояват 5-нм технология.

Коментар