Пандемията възобнови ръста на пазара за сървъри

Облачните доставчици започнаха да купуват повече сървъри в условията на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на сървъри се връща към растеж тази година, в резултат на пандемията от коронавирус COVID-19, която принуди компаниите да преминат към дистанционна работа, а потребителите да прекарват все повече време в интернет. При тези условия расте търсенето на облачни инструменти, а клауд доставчиците увеличават ресурсите в своите центрове за данни.

Според нов доклад на Gartner, обемът на световния пазар за сървъри е намалял с 3,1% в брой продадени машини през 2019 г. спрямо 2018 г., докато приходите са спаднали с 2,5%. Тази година обаче анализаторите от Digitimes Research очакват глобалните разходи за сървъри да нараснат със 7% и да превишат 16 млн. броя. Прогнозата за следващата година сочи ръст от 5,6%.

Пазарът на сървъри претърпя сериозен спад през първото тримесечие на 2020 г., когато в резултат на карантината в Китай бяха нарушени каналите за доставки на електроника. През втората четвърт ситуацията се нормализира и даде надежди за ръст през 2020 г., въпреки известно отстъпление през второто полугодие.

Основните катализатори на сървърния пазар през 2020 г. са поръчките на оборудване от водещите облачни провайдери, както и доставките на китайските производители за реализиране на стратегията на правителството по разширяване на местната клауд инфраструктура. Освен това пазарът през 2019 г. беше относително малък.

Като отчита, че през първата половина на 2021 г. Intel и AMD подготвят масови доставки на сървърни процесори от ново поколение, Digitimes Research очаква вълна от замяна на сървъри, която ще помогне на глобалния пазар да запази ръста си.

Чипмейкърите, вкл. Intel, AMD и Nvidia, активно разработват централни (CPU) и графични процесори (GPU), за да удовлетворят търсенето на высокопроизводителни системи, решения за изкуствен интелект и паралелни изчисления.

Очаква се с придобиването на Arm, американската компания Nvidia да ускори разработката на AI решения, които обединяват CPU с архитектура ARM, графични процесори и високоскоростни мрежови технологии InfiniBand, което ще доведе до увеличаване на дела ARM чиповете на пазара за сървъри.

Коментар