ИТ седмицата: раздвижване в софтуера, неттоп вълна


Изтеклата седмица донесе някои интересни новини за бизнеса и потребителите на ИТ, на фона на кризата, която задушава пазара вече близо година.
Проучване на Gartner разкри не толкова песимистична картина в софтуерния сегмент. Световният пазар на софтуер е нараснал с 4,2% през 2008 г., достигайки 7,3 милиарда долара. Още по-добрата новина е, че Източна Европа е един от най-динамичните региони.
Ключови фактори за ръста са появата на ново поколение софтуерни продукти и удържането на цените. Наблюдават се отчетливи тенденции към създаване на приложения с архитектура, ориентирана към услугите (SOA), и добавяне на “облачни” възможности в съществуващите продукти.
У нас, докато бизнесът очаква с тревога въвеждане на тотален мораториум върху държавните ИТ харчове, ДАИТС обяви конкурс за софтуерни разработки, които трябва да оползотворят потенциала на суперкомпютърния център. Предвижда се да бъдат финансирани разработки за изследвания в различни области на обща стойност 500 000 лева.
За новина на седмицата обаче може да претендира анонсът на локализираната ERP система Microsoft Dynamics NAV 2009. Новият продукт, обявен от партньора на Microsoft – Intelligent Systems, ще има трайно влияние върху бизнес приложенията, които компаниите използват за управление и оптимизиране на своята дейност.
Ползата от новата система се измерва с 22% оптимизиране на продуктивното време на работещите с нея, обяви Боян Мартинов, търговски директор на Intelligent Systems. За първи път NAV 2009 въвежда ролево-базиран интерфейс, който дава на потребителя достъп от работния екран до всичко, което му е необходимо, за да бъде максимално ефективен.
Няколко интересни обявления на софтуерни продукти направи и партньорът на Lotus у нас – IBS България. Новият Lotus Quickr 8.2 предлага по-големи възможности за споделяне на съдържание и по-бърза съвместна работа в реално време с колеги, партньори и клиенти. Компанията съобщи и за версия 3.0 на безплатния офис пакет Lotus Symphony, в който е осигурена съвместимост с документите от MS Office 2007.
Българските компании ще могат да се възползват и от изключително изгодни цени за придобиване на проектантския софтуер на Autodesk. През седмицата дистрибуторът на компанията у нас – БиЕмДжи обяви инициатива, в рамките на която всеки продукт от линията AutoCAD 2008 може да бъде закупен за 1500 евро, или с отстъпка до над 60% от стандартните цени.
Кампанията дава възможност на клиентите да мигрират в следващите две години към новото поколение продукти AutoCAD 2010 при много облекчени финансови условия, измерващи се с намаление на цената с около 35-40%.
Сякаш да потвърди фундаменталното значение на софтуера, принц Филип обяви Бил Гейтс за “герой на деня” по време на церемония в Кембридж, на която основателят на Microsoft и неговата съпруга Мелинда получиха почетни докторски степени за благотворителна активност чрез тяхната семейна фондация.
Влиянието на създадената от героя компания обаче не се нрави нито на конкурентите, нито на администрацията на Европейския съюз. През седмицата Microsoft беше отново критикувана от норвежкия разработчик Opera и от Европейската комисия.
Решението на компанията да отдели браузъра Internet Explorer от операционната система Windows 7, взето под натиск именно от Opera и ЕК, беше определено като недостатъчно. Иска се от Microsoft не да премахва единствения браузър от Windows, а да осигури на потребителите избор измежду няколко браузъра.
На хардуерния фронт продължава инвазията на нетбуците, но вече навлизат и нов клас десктопи, наричани неттопи. Към тази категория анализаторите отнасят както компактните, икономични компютри, проектирани обикновено на базата на Intel Atom, така и конфигурации “всичко в едно”, при които системният блок е вграден в монитора.
Наблюдава се отчетлив стремеж у производителите на монитори да навлязат на компютърния пазар. Най-големият играч в бизнеса с монитори – тайванският произдводител TPV Technology, планира да залее пазара с неттоп компютри от типа моноблок, оптимизирани за работа в интернет. Компанията се надява да повтори успеха на Asus и Acer, които наложиха на пазара нетбук комютрите.
Перспективната ниша на неттопите привлече и известния производител на монитори ViewSonic. Компанията обяви моноблока VPC100 – първият й продукт от нова концепция за облачни изчисления, при която настолните компютри ще играят ролята на ориентирани към уеб дисплеи за работа с онлайн приложения.
Амбиции към неттоп пазара заяви и тайванският производител ASRock. Компанията, която е известна с дънните си платки, предприе инвазия в сегмента на лаптопите и неттопите. Нейните нови продукти ще бъдат дистрибутирани у нас от Диджи Електроникс.
В джунглата на интернет Европа се опитва да действа по план и да овладее развитието, така че то да служи на гражданите. Една от основните тенденции през идните години ще бъде постепенното свързване не само на компютри, но и на всякакви други машини и физически предмети, като по този начин се достигне до „интернет на предметите“.
Отчитайки това, Европейската комисия обяви мерки за стандартизация на използваните технологии, подобрено финансиране на научните изследвания и опазване на неприкосновеността на личния живот на хората. Трябва да сме сигурни, че европейските граждани, предприемачи и потребители ще успеят да поставят технологията в своя услуга, вместо да станем подвластни на нея“, каза по този повод Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите.

Коментар