Милионна глоба грози американка, пиратствала песни

САЩ показаха на целия свят решителност в борбата с пиратството на музикални произведения, защитени с авторски права. 32-годишна американка беше осъдена да плати глоба в размер на 1,92 милиона долара, заради незаконно сваляне и разпространение на музика в интернет, съобщиха световните агенции.

Съдът призна Джейми Томас-Расет, самотна майка на две деца от Минесота, за виновна по дело за нелегално разпространение на 24 песни в пиърингова мрежа.
Средната глоба за една песен възлиза на 80 хиляди долара.
Жената трябва да изплати непосилната сума на шест звукозаписни компании. Тя обаче не възнамерява да плаща нито цент, надявайки, че решението на съда ще бъде отменено, както в предишен случай с нейно участие.
"Нищо няма да им дам. Аз съм майка с ограничени възможности", казва Джейми. Адвокатът Киви Камара все още не е обявил дали ще обжалват присъдата.
Асоциацията на звукозаписните компании RIAA одобри решението на съда, отбелязвайки, че предпочита да реши спора по взаимно споразумение. RIAA вече е предложила на Томас-Расет да заплати глоба в размер от 3 до 5 хиляди долара.
В края на миналата година асоциацията обяви, че повече няма да преследва съдебно малки нарушители, които обменят файлове, а ще съсредоточи усилията си срещу пиратството, извършвано от интернет доставчици.
Томас-Расет не за първи път има подобни неприятности. През октомври 2007 година американката беше осъдена да плати глоба от 220 хиляди долара за пиратство. Съдията по делото обаче отмени присъдата, като я нарече абсолютно неуместна и деспотична.
В хода на настоящото дело Джейми отказа да се признае за виновна в сваляне и разпространение на музика през пиъринговата мрежа Kazaa. Подсъдимата твърдеше, че това деяние може да е извършено от нейните деца или от бившия й съпруг.
Защитата обаче не успя да предостави никакви доказателства, потвърждаващи думите й. Така се стигна до съдебното решение Томас-Расет да плати умопомрачителна глоба от 1,92 милиона долара.

Коментар