Intel променя играта с нови технологии

Близо 40 футуристични проекта и концепции демонстрира Intel в деня на разработчиците (Research Intel Day). Компанията представи еко-технологии, 3-D интернет, корпоративни информационни технологии и безжична мобилност, както и уебсайт, който може да дава контрапукти на твърдения в онлайн пространството.

Нова организация, наречена Intel Labs, ще идентифицира възможности за „промяна на играта” при технологичните иновации и ще предоставя върхови открития в тези области.
Нови техники за управление на мощността
Няколко от иновациите бяха демонстрирани на мобилни устройства с енергийна ефективност. Бъдещите, базирани на Atom мобилни интернет устройства (MID) и смартфони ще прилагат нови техники за управление на мощността на платформата (PPM). Intel е постигнал 50-кратно намаляване на потреблението на енергия на Moorestown (кодовото наименование на бъдещия член на фамилията Atom) в режим на бездействие, спрямо настоящата Атом-базирана платформа, което означава много по-дълъг живот на батерията.
Компютърът ще може бързо, агресивно и интелигентно да намалява потреблението на енергия и да изключва части от системата, които не се използват – като безжично връзка или периферни подсистеми. РС-то ще може и незабавно да ги включва отново, когато са необходими, без това да дава отражение върху изживяването на потребителя.
Управлението на мощността на платформата може някой ден да бъде въведено и при пълния набор продукти на Intel – от мобилните интернет устройства до високопроизводителните сървъри.
Технологии срещу заблудите
Мрежата” вече почти се е превърнала в синоним на „информация”. Докато много от тази информация е полезна, то значително количество от нея може да бъде характеризирано като невярно, подвеждащо или предубедено. "Confrontational Computing" е разработка в начален етап в Intel Labs, която ще улесни сърфиращите в интернет по пътя през "минираното поле" от противоречаща си информация.
Докато потребителят чете онлайн статия, блог или уеб сайт, откъси от текста ще бъдат подчертавани автоматично, в случай че намерена другаде информация противоречи на дадено твърдение. Ако читателят кликне върху подчертания откъс, например „чаша вино на ден е полезна за здравето”, ще се отваря графика с аргументи, в подкрепа на двете противоположни тези.
Всяко твърдение и свидетество е генерирано от потребител, по подобие на Wikipedia, и се поддържа онлайн от централа, където всеки може да даде своя принос.
Триизмерен интернет
Докато бъдещите чипове на Intel еволюират в посока на повече ядра, учените на компанията вярват в прехода към паралелни изчисления за масово потребление. Това ще направи възможен триизмерния интернет, с доста по-малко текст, но с ултра-реалистични 3D визуализации и естествени интерфейси човек-компютър.
Представете си уебсайт за пътувания, който ви позволява да „пробвате” мястото, където искате да отидете през ваканцията, например Ню Йорк, още преди действително да стигнете там. В допълнение към виртуалната разходка в хотелската стая, потребителите ще могат да посетят Таймс Скуеър, ресторанти и театри наблизо и дори да извървят маршрута, така че сами да преценят колко далече е от хотела, в който смятат да отседнат.
Intel започна да изготвя прототипи за триизмерния интернет първо в научния свят, като използва инструмент, наречен ScienceSim. Това е общоизвестно място в мрежата, където учени могат да създават визуални симулации онлайн и да си сътрудничат по-ефективно, като използват тези възможности.
Просто и радикално решение за мрежово оборудване
Първоначалните създатели на интернет никога не са очаквали неговото зашеметително разрастване и успех. Вследствие на това, интернет разчита на високо специализирано мрежово оборудване, често с кодирана поддръжка за предефиниран комплект от възможности за насочване на пакетите. Това е сериозно предизвикателство при рязкото нарастване на изискванията на новите приложения.
Разработчиците в Intel предлагат Router Bricks като простичко, но радикално решение – то позволява на мрежите да бъдат изграждани на обикновени компютри, а не със специализирано оборудване. Демонстрираният прототип представлява високоскоростен маршрутизатор от Intel Core i7-базирани сървъри, които работят със софтуер с отворен код.
Вместо да чакат с години развитието на специализиран хардуер, мрежовите програмисти в бъдеще ще могат бързо да програмират нови функции за рутери, като използват за платформа общоцелеви компютри.

Коментар