Microsoft готви универсален имейл клиент за Windows и Mac

Потребителите на Windows и Mac ще получат единен Outlook клиент
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft разработва универсален Outlook клиент за Windows и Mac, който ще замени приложенията за е-поща и календар по подразбиране в Windows 10. Новият клиент с кодово име Monarch се базира на вече наличното уеб приложение Outlook.

Проектът Monarch е крайната цел на визията „One Outlook”, съгласно която Microsoft се стреми да създаде един имейл клиент за работа на PC, Mac и в уеб, става ясно от публикация на Windows Central. В момента Microsoft поддържа няколко различни имейл клиента на Outlook за настолни компютри, вкл. Outlook Web, Outlook (Win32) за Windows, Outlook за Mac и Mail & Calendar в Windows 10.

Microsoft иска да замени съществуващите десктоп клиенти с едно приложение, изградено с уеб технологии. Проектът цели да предложи един продукт Outlook, със същите потребителско изживяване и кодова база за Windows и Mac. Той ще е достъпен за всички – както за потребители, които ползват Outlook безплатно, така и за бизнес клиенти.

Приложението ще бъде интегрирано с операционната система, предлагайки поддръжка на офлайн съхранение, споделяне на цели, известия и др. Microsoft се надява новият имейл клиент на Monarch да се чувства максимално естествено с операционната система и да остане универсален за различните платформи, като базира приложението на уебсайта на Outlook.

Компанията ще представи Monarch към края на тази година и планира да замени с него приложенията Mail & Calendar на Windows 10 някъде през 2022 г. Microsoft иска да замени и наследения клиент Win32 Outlook, но това е по-далечна цел и постепенен процес, тъй като старият имейл клиент е мамут, който не може лесно да бъде заменен.

Microsoft ще уеднакви потребителското изживяване с Outlook в Windows и Mac
(екранна снимка: Windows Central)

Любопитните да усетят изживяването с новата услуга могат да разгледат приложението Outlook Web през уеб браузъра още сега. Разбира се, то не включва всички интеграции, които Microsoft планира за клиента на Monarch, но дава обща представа за потребителското изживяване.

Приложенията за Mail & Calendar на Windows 10 вече са в режим на поддръжка, докато имейл клиентът на Monarch стане готов да ги замени. Те ще получат малка актуализация на потребителския интерфейс по-късно тази година, за да бъдат  приведени в съответствие с голямата актуализация Sun Valley на Windows 10. Но в крайна сметка двете приложения ще бъдат заменени от Monarch.

Коментар