Новият пост-Ковид трудов ред се нуждае от актуализация

Никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021 г., казва Мария Титопулу – доктор по социална медицина
(снимка: личен архив)

Пандемията привлече фокуса към общественото здраве. Обществото и конкретно бизнесът не бяха подготвени да се изправят пред подобен здравен, социален и икономически проблем. Covid-19 открои значимостта на експертите по здраве и безопасност и тяхната роля в бизнеса. Хората разбраха, често сблъсквайки се и челно с проблема, че здравето и безопасността на работещите е приоритет и то не само за тях самите, а и за техните семейства, близки и приятели, коментира ситуацията Мария Титопулу, доктор по социална медицина.

В условията на пандемия много компании направиха преоценка на ефективността на процесите. „Искрено се надявам през окото на пандемията българският работодател да е видял слабите си процеси, за да ги подобри, да е идентифицирал областите, дейностите, пазарите, които му носят най-голям ефект, да е осъзнал, че здравето на служителите му е и негова тема и отговорност и това не просто случайно е написано в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Споменавайки закона, искам да отбележа и нарасналата значимост (най-често практическа) на фактора превенция и на ранното диагностициране на заболяванията на работещите”, подчерта д-р Титопулу, зам. управител на Лот-Консулт.

По отношение на „новата реалност”, тя прогнозира, че възприетите технически и организационни мерки в компаниите ще се запазят и за в бъдеще. Социалното дистанциране ще бъде предизвикателство и в работния ни, и в социалния ни живот и това ще доведе до реорганизация на работата на много обществени сектори (образование, търговия, транспорт и др.). „Надявам се хигиената да остане все така от първостепенна важност за хората и да не срещаме мръсни тоалетни помещения, без сапун или топла вода”, допълни д-р Мария Титопулу.

Тя коментира и факта, че едва в навечерието на Коледа, цели 10 месеца след обявяване на извънредното епидемиологично положение в страната, стартира проект за промени в Кодекса на труда, в който са заложени и нови правила за дистанционната работа. И припомни, че още в началото на ноември експерти по здраве и безопасност сигнализираха за спешната необходимост от такава промяна. Те настояха актуализациите да са не само в нормативната база, а в даването на методическа помощ, на становища, указания и на всичко, свързано с решаването на конкретни казуси, включително и при работата от разстояние.

Експертите и работодателите очакват да бъде актуализиран новия, пост-Ковид трудов ред, така че да отговаря на реалността в Европа на 21 век и да е в помощ, а не в тежест на работодателите и техните служители. Едно от тези нововъведения може да е електронното здравно досие, с което да се осигури непрекъснатост на връзката и информацията, предавана между личните лекари, службата по трудова медицина, здравните заведения и фармацевтите. Това от своя страна ще  ограничи бумащината в ЗБУТ и ще повиши културата по безопасност в обществото, коментира д-р Титопулу.

Прогнозите са, че през 2021 г. работодателите все по-активно ще полагат грижи за застрашените групи работещи с цел запазване на тяхната работоспособност. Ще се обръща много по-голямо внимание и на работещите дистанционно. Практиката ще налага все повече дигитализация на работното място, ефективно обучение, вкл. и за справяне със стреса, придобиване на специфични компетенции и умения, безхартиени дейности, установяване на баланс между професионалния и личния живот.

„В микроикономически аспект очаквам дейностите по организация на бизнеса, процесите, процедурите, работното време да продължат да се подлагат на анализ и усъвършенстване и истинско предизвикателство ще е новата реалност и форми на работа да бъдат облечени в законова форма, т.е. практиката да е в синхрон със закона”, сподели още д-р Титопулу. „Вероятно никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021 година, през която трябва да намерим сили и оптимизъм и да продължим да се справяме с новата ситуация, поддържайки духа и здравето си на добро ниво”, заключи тя.

Коментари по темата: „Новият пост-Ковид трудов ред се нуждае от актуализация”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Хапчетата по-редовно и да не спиш на течение.

  2. :o)

    новата реалност, новият ред – съвсем скоро ще започнат и с пречупени кръстове
    по ръкавите да ходят и с горелка да налагат новия ред май май 🙂

    Незнам за какъв нов ред се говори – ние трябва да се стремим да премахнем епидемията
    и всичко да си тръгне по старому , а не да живеем в социална дистанция завинаги
    и ако не го разберат политиците ще бъдат пометени от хората, а бесилки отново ще се слагат на площадите

Коментар