Прогноза извади Huawei от Топ 6 при смартфоните

Анализатори отреждат седмо място на Huawei на пазара за смартфони през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на смартфони ще се възстановява постепенно през 2021 година и дори ще постигне известен растеж, сочи ново прогноза на анализаторите от TrendForce. Бизнесът на Huawei, един от основните играчи на този пазар, ще се свие доста сериозно.

Около 1,36 милиарда устройства ще продадат тази година производителите на смартфони. Това е с 9% повече спрямо продажбите през 2020 г., оценени от анализаторите на 1,25 милиарда броя, което е с 11% по-малко от резултата през рекордната 2019 година.

Сред ключовите тенденции през 2021 г. са ръст в продажбите на 5G смартфони, които заменят остарелите устройства, засилено търсене на развиващите се пазари и рекорден спад в пазарния дял на Huawei. През 2021 г. шест марки ще изпреварят номер две на пазара в последните години: Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo, Vivo и Transsion (малко известно име от Китай).

Според прогнозата на TrendForce, никой от настоящите седем лидери на световния пазар няма да напусне Топ 7, но класирането по марки ще се промени значително. Най-драматична е промяната при Huawei, която се очертава като последна в този списък.

Заедно, водещите шест компании ще контролират около 80% от световния пазар на смартфони през новата година.

Поради въздействието на ограниченията за износ, наложени от САЩ, и отделянето на марката Honor в независима компания, Huawei ще слезе от трето на седмо място в глобалната класация на доставчиците на смартфони.

Анализаторите на TrendForce смятат, че официалното отделяне на Honor от Huawei, което ще осигури оцеляването на марката като независим производител на смартфони, е полезно и своевременно действие, но все още не са сигурни дали „новата” Honor ще успее да насочи вниманието на потребителите към себе си без предишната подкрепа на Huawei.

Освен това, ако търговските санкции на САЩ срещу Huawei бъдат отменени, тя ще трябва да се конкурира директно с Honor, което ще я затрудни да си върне предишния пазарен дял.

Общият обем на доставките на 5G смартфони до края на 2020 г. се оценява от TrendForce на около 240 милиона единици, което съответства на глобално ниво на проникване от 19%. Водеща роля на този пазар заемат китайските марки с дял от почти 60%.

TrendForce прогнозира, че делът на 5G смартфоните към края на 2021 г. ще възлезе на около 37% от глобалния пазар на смартфони, в резултат на продажби в размер на около 500 милиона смартфона през годината.

Коментар