Турски уред открива коронавирус за 10 секунди

Новото устройство Diagnovir ускорява тестването за коронавирус до 10 секунди
(снимка: Националeн изследователски център за нанотехнологии към университета Билкент)

Изобретение на турски изследователи може да открие вируса, който причинява Covid-19, в рамките на максимум 10 секунди въз основа на проба от слюнка от устната кухина или намазка от носоглътката.

Разработчиците от Националния изследователски център за нанотехнологии към университета Билкент (UNAM) уверяват, че новата система за оптична диагностика открива коронавирус бързо и с висока точност.

Принципът на устройството Diagnovir не се основава на репликация на проби, а на оптични свойства. Патогените се откриват с помощта на чип и оптичен метод, които са специално разработени за новия биосензор.

Взетата от пациента проба се смесва с разтвор и се нанася върху чипа за откриване на патогена. Забележителното е, че устройството може да използва за диагностика не само проби от слюнка от устата, но и намазки от дълбоки области като носоглътката.

За разлика от традиционните PCR тестове, системата използва оптични и електронни модули, за да осигури както точно откриване на Covid-19, така и висока селективност. Системата вече е показала 99% успех при откриване на вируси по време на предклинични проучвания.

Според разработчиците на Diagnovir, уредът връща положителен резултат в рамките на 5-10 секунди, докато за отрицателните резултати са необходими до 20 секунди. Те очакват одобрение от турските регулатори, за да пристъпят към серийно производство на устройството в близките месеци.

Коментар