Разработчик на отворен код стана ИТ директор в Белия дом

Опитният разработчик Дейвид Рекърдън оглави ИТ отдела на Белия дом
(снимка: David Recordon / Twitter)

Разработчикът и мениджър на проекти с отворен код Дейвид Рекърдън бе назначен за директор по информационни технологии в Белия дом от преходния екип на Джо Байдън. С опит в отворения код, отворените стандарти и сигурността, Рекърден може да е идеален за екипа на новоизбрания президент.

Дейвид Рекърдън е един от разработчиците на OpenId и oAuth. За последно той беше вицепрезидент на инфраструктурата и сигурността във Фондация Chan Zuckerberg Initiative, съобщи ZDNet. Преди това Рекърдън работеше като директор по инженеринг във Facebook, където ръководи инициативи и проекти с отворен код.

Така например, Рекърдън отговаряше за проекта Phabricator – набор от уеб приложения за преглеждане на кодове, които Facebook използва в собствените си  разработки. Той също така ръководи проекта Cassandra – системата за управление на разпределени бази данни с отворен код на Apache; HipHop – транслатор на PHP към C ++ изходен код; и Apache Thrift – софтуерна рамка за мащабируема разработка на междуезикови услуги.

Накратко, Рекърдън е и програмист, и мениджър, който познава отворения код отвътре навън. Той се е учил да програмира в държавно начално училище и има близо 20-годишна кариера, работейки в пресечната точка на технологиите, сигурността, софтуера с отворен код, обществените услуги и филантропията.

Не за първи път Рекърдън попада в Белия дом. По време на мандата на президента Барак Обама, той беше първият ИТ директор и работеше по въпросите на модернизацията на информационните технологии и киберсигурността. Рекърдън се изяви също като заместник-технически директор на преходния екип на Байдън-Харис.

Рекърдън ще се изправи пред огромни предизвикателства на новата си позиция. Тъй като, според ZDNet, технологиите и науката бяха омаловажени от президента Доналд Тръмп, той ще трябва да възстанови технологичната база на изпълнителната власт.

В допълнение, ще трябва да помогне за решаване на такива технологични проблеми като мрежова неутралност, регулиране на бизнеса на Big Tech, широколентова експанзия и как администрацията да се възползва от технологиите от следващо поколение като разпознаване на лица, изкуствен интелект и прогнозни анализи.

Коментар