Huawei ще разработва интелигентни пътища

Автономните превозни средства са непреодолима тенденция
(снимка: Huawei)

По четирикилометров път в китайския град Уси един самоуправляем автобус пътува напред-назад, като спира, заобикаля препятствия, ускорява и забавя, въз основа на информация, която постоянно получава от околността. Вградени в пътя, в светофарите, в уличните знаци се крият сензори, камери и радари, които „говорят” с превозното средство.

Мястото се използва от телеком-гиганта Huawei Technologies Co. и нейни партньори като част от първия национален проект на Китай за интелигентни и свързани превозни средства. Страната иска да направи трафика по-гладък и безопасен, като същевременно гарантира, че местните шампиони като Huawei се възползват от огромната възможност за предоставяне на инфраструктура.

„Автономното шофиране е непреодолима тенденция, но всяко изолирано превозно средство само по себе си не може да го постигне”, заяви в интервю Джианг Вангченг, президент на бизнеса с информационни и комуникационни технологии на Huawei, цитиран от Bloomberg. „Единственото решение е да се получава информация от пътищата”.

С кодово име X-Bus, превозното средство е свързано с транспортно-контролна мрежа, която вижда и решава всичко, случващо се на тестовия път. Комуникацията е двупосочна: автобусът непрекъснато изпраща информация към мрежата и може да отправя заявки, като например да поиска зелена светлина на светофара, за да може да спази графика си. Въпреки че автобусът е до голяма степен автономен, има шофьор за безопасност зад волана. Той е постоянно готов да поеме контрола, ако е необходимо.

Huawei, чийто основен бизнес са мрежовите системи, но е под глобален натиск от страна на САЩ и нейните партньори, изглежда се е насочила към нови области на растеж като транспорта. Вместо да направи своя интелигентна кола обаче Huawei иска да осигури комуникационното оборудване и софтуера, необходими за революцията в интелигентните превозни средства.

Китай, най-големият автомобилен пазар в света, иска интелигентните автомобили с поне малко автоматизация да представляват над 50% от продажбите на нови коли до 2025 г., според националната пътна карта за технологиите, изготвена през ноември. Планът също така подчертава необходимостта от инфраструктура, която позволява на автомобилите да се свързват към интернет и помежду си.

Повишената безопасност е на фокус. В момента в страната загива по един човек на всеки осем минути заради пътни произшествия. Целта на Huawei е нейната технология да предоставя по-точна информация в реално време за превозни средства, водачи, пешеходци и други участници в движението, както и за метеорологичните условия и потенциалните опасности.

„Пътищата трябва да обслужват превозните средства, които се движат по тях”, каза Джианг от Huawei. „Те трябва да предоставят повече информация, за да предложат по-добра подкрепа”.

Коментари по темата: „Huawei ще разработва интелигентни пътища”

добавете коментар...

  1. Presspapie

    Гугл мап на прозрачен монитор с прозрачни фотоволтаици

  2. А

    Добре

  3. Presspapie

    Гугъл мап по интернет пред всеки шофьор и готово

Коментар