Китай демонстрира супер бърз маглев влак

Новият маглев влак развива скорост 620 км/ч, според китайски източници
(снимка: Xinhua/Liu Kun)

Прототип на локомотив, използващ високотемпературна свръхпроводяща (HTS) маглев технология, беше тестван успешно пред публика в град Ченгду, провинция Съчуан в Югозападен Китай.

Разработеният в страната маглев влак развива скорост 620 км/ч, според източници от Югозападния университет Jiaotong, който е сред участниците в проекта. В същия ден, сряда, беше пусната и 165-метрова линия за тестване на маглев влака.

По време на церемонията 21-метровият сребристо-черен локомотив „плаваше” бавно по коловоза, предаде агенция Синхуа. Експертите отчитат ключовото развитие на HTS технологията в лабораториите на Китай.

„Въпреки че на теория звучи добре, всички я виждаха [технологията HTS маглев] като лабораторна играчка в миналото, без тестове в реална ситуация”, коментира Дън Зиганг, заместник-директор на университетския изследователски център за свръхскоростен маглев транспорт в тръби с ниско налягане.

Китай е световен лидер в изграждането на високоскоростни железопътни линии. Към края на 2020 г. в страната има 37 900 км високоскоростни жп линии в експлоатация – най-дългата в света инфраструктура, според местния железопътен оператор.

Прототипът на маглев влак на тестовата линия в Ченгду, провинция Съчуан
(снимка: Xinhua/Liu Kun)

Маглев влаковете, които „летят” по коловозите, задвижвани от мощни магнити, за да се избегне триенето между релсите и колелата, са проектирани да преодолеят скоростните ограничения на жп транспорта. Комерсиална маглев система в Китай бе пусната в експлоатация през 2003 г., в Шанхай. 30-километровият участък между центъра и летището Пудунг се базира на немската маглев технология за „електромагнитно окачване” (EMS).

Първата китайска маглев линия със средна и ниска скорост, изцяло поддържана от собствена EMS технология, заработи през май 2016 г. в Чанша, провинция Хунан. Тя има проектна скорост от 100 км/ч.

С инвестиция от 60 милиона юана (9,3 милиона щатски долара), проектът HTS маглев е разработен съвместно от Югозападния университет Jiaotong, China Railway Group Limited и CRRC Corporation Limited.

Така изглежда отвътре прототипът на новия маглев влак
(снимка: Xinhua/Liu Kun)

В сравнение с други маглев технологии, HTS е по-подходяща за реализиране на футуристичната концепция за свръхбърз транспорт във вакуумни тръби, където влаковете могат да достигнат скорост от над 1000 км/ч, според експерти.

„Технологията HTS може да накара влака да „плава” без електричество и да се задвижи само с една ръка”, казва Дън Зиганг. На мястото на събитието репортер на Синхуа успя да премести с един пръст 12-тонния левитиран локомотив.

Според източник от Югозападния университет Jiaotong, цената на системата HTS маглев се очаква да бъде малко по-висока от тази на високоскоростна железопътна линия, но разходите ще намалеят, когато започне масовото производство на основните компоненти.

Коментари по темата: „Китай демонстрира супер бърз маглев влак”

добавете коментар...

 1. Joko

  Преди 2 години МИНИстър предедателят обяви, че влакът ще изминава растоянието София – Бургас за 3 часа !

 2. До "На Дя"

  До “На Дя”

  .. ‘ко фаниш директната линия София – Бургас в “N” часа ще стигнеш за половин час (те са го казали 1000 за 1 час)..
  ..ала на теб все ти се иска да спира влака, да влизат нови и нови блондинки..

 3. На Дя

  Значи взимаш влака в София и отиваш на плаж в Бургас за 1 час и нещо…
  Страхотно е.

Коментар