Asustor Nimbustor 2 и 4: малки кутии с големи възможности

NAS устройствата осигуряват мрежов достъп до данни и съдържание от различни платформи
(снимка: Asustor)

През последните месеци на все повече хора се налага да работят дистанционно, ученици и студенти учат онлайн, забавленията с игри у дома процъфтяват, а броят на устройствата за работа и развлечение (компютри, смартфони, таблети, конзоли, смарт телевизори и др.) расте непрестанно. Умните телефони правят снимки с висока резолюция, почти всеки снима видео, а пространството за съхранение в компютрите и мобилните устройства се запълва по-бързо от всякога. Файлове и данни от мултимедия, филми, видео, снимки и документи се трупат постоянно, а това поражда необходимостта да се намери сигурен и ценово достъпен начин за съхранение на голям обем данни и достъп до тях от всяко място и по всяко време. Домашният цифров офис, който обикновено е и медиен център, повече от всякога се нуждае от гъвкаво решение за съхранение и споделяне на данните.

Сега е подходящият момент да се обърне внимание на NAS решенията (network-attached storage – мрежово устройство за съхранение), особено от потребителите, които не са ползвали подобни продукти или пък други, които искат да подновят остарелите системи. Мрежовите сториджи вече не са скъпи устройства, предназначени единствено за бизнеса, а все по-достъпни като цена решения за съхранение, споделяне и „складиране” на файлове с големи обеми от данни и мултимедия – както за малки и средни фирми, така и за съвременния дигитален дом.

Съхраняваните в NAS данни са достъпни за ползване през мрежата, а не чрез директна връзка със сторидж устройството, както един външен диск, например. Днес, когато всеки търси продукти с добри технически характеристики в съчетание с разумни цени, е добре да се обърне внимание на вече утвърдени на пазара продукти и брандове. Пример за такива решения са сториджите Nimbustor 2 и Nimbustor 4 на Asustor.

Защо ни е необходим NAS?

Сред основните характеристики на тези устройства на първо място е възможността за достъп до съхраняваните файлове за множество потребители, свързани в мрежата. От самото му название става ясно, че NAS представлява хранилище с голям капацитет, което  се свързва с мрежата – в дома или в офиса. Достъпът до файловете от мобилни устройства, персонални и настолни компютри в хранилището ще получат само потребителите, на които сте разрешили. По този начин множество потребители могат да ползват нужните файлове, без да се свързват директно към устройството, като при това достъпът може да се осъществява от която и да е точка на света.

Важна характеристика на мрежовите устройства за съхранение с марката Asustor (подразделение на Asus) е, че те поддържат и автоматичен бекъп. Тези малки по размер „кутии” предлагат възможности за запис и съхранение на данни на едно място, което е подсигурено с RAID срещу хардуерни сривове.

Nimbustor устройствата на Asustor са създадени за гейминг
(снимка: Asustor)

Когато става въпрос за съхранение и споделяне на данни от повече от две свързани устройства, били те в офиса или у дома, отговорът на  въпроса „Необходим ли ни е NAS?” е по-скоро положителен. А при разумна цена на устройството, изборът на NAS натежава спрямо алтернативите.

Разбира се, не е нужно напълно да се изключват и другите варианти за съхранение и архивиране на данни като преносими твърди дискове и флашки с голям капацитет. Но вероятността да забравим в офиса диска или флашката с данни, които са ни нужни у дома, е много голяма, особено в съвременните динамични и променливи условия на работа. Да не говорим, че тези преносими устройства не ви позволяват да споделяте съхраняваните файлове с други хора.

А едно NAS решение ви дава сигурност, тъй като имате достъп до нужната информация по всяко време, от всяко устройство с интернет. Ето защо е изключително практично да имате под ръка мощен и висококачествен мрежов сторидж като Asustor Nimbustor 2 или Nimbustor 4, например. А ако в семейството сте запалени геймъри, NAS решението несъмнено ще ви даде желаната свобода и производителност за максимално изживяване.

Защо да изберем Asustor Nimbustor 2 или Nimbustor 4?

Наименованието Nimbustor идва от латински, където „nimbus” означава „тъмен облак”. Феновете на Хари Потър знаят много добре, че по време на мачовете по куидич той лети на метла Нимбус 2000. А в сериала „Стар трек” има планета Нимбус ІІІ. Нимбус е герой от видео игра, в друга игра е планета, а в трета – вид управляема ракета, така че Asustor не случайно е избрал това название на линията сториджи.

Налага се впечатлението, че с тези означения производителят по-отчетливо заявява желанието си да направи стъпка напред, тъй като новите имена Nimbustor определят двата сториджа като решения конкретно за съхранение на данни в частен облак. Двата модела от серията Nimbustor са познати още в търговската мрежа с означенията AS5202T (Nimbustor 2) и AS5304T (Nimbustor 4).

Nimbustor 2 има четириядрен процесор Intel и 2GB памет DDR4
(снимка: Asustor)

„Сърцето” на сториджите е процесорът, който за Nimbustor 2 е двуядрен Intel Celeron от фамилията Gemini Lake, с работна честота 2,0 GHz, докато Nimbustor 4 разчита на четириядрен Intel Celeron с честота 1,5 GHz. С процесорите Gemini Lake се постига повишаване на производителността с 30%, като в същото време потреблението на електроенергия се понижава с 40% спрямо предходното поколение. И при двата типа CPU може да се направи овърклок съответно до 2,7 GHz и 2,5 GHz, което прави изпълнението на различни задачи още по-бързо.

Двата модела разполагат съответно с 2 GB и 4 GB оперативна памет DDR4. Те имат двойни 2,5GbE порта, един HDMI 2.0a и три USB 3.2 Gen1 и се позиционират като едни от най-бързите мрежови сториджи в сегмента. А комбинацията от двойните Gigabit Ethernet портове и SSD дискове прави безпроблемно възпроизвеждането на 4К видео от Nimbustor 2 и Nimbustor 4 – идеалното решение за гейминг (с агрегирана скорост на запис и четене съответно до 551 MB/s и 564 MB/s).

Nimbustor 4 побира до 72 ТВ вътрешен сторидж
(снимка: Asustor)

Сториджите работят със собствена операционната система ADM (ASUSTOR Data Master) версия 3.4, която предлага интуитивен и лесен за работа интерфейс. Внимание заслужават и новите функционалности в последната версия на приложението Takeasy. С него можете да сваляте автоматично видеосъдържание от платформи като YouTube и Twitch (с предвавителен абонамент). С ADM 3.4 възстановяването и архивирането е още по-лесно, което се дължи и на включените нови софтуерни възможности за бекъп Snapshot Center и EZ Sync.

А с помощта на Asustor Live можете да стриймвате директно от вашия смартфон, таблет или компютър към множество популярни стрийминг платформи като Twitch, YouTube, Facebook, Instagram и Restream, при това без допълнителни такси и заплащане.

Двата продукта могат да работят с устройства под управление на различни операционни системи като Windows, Mac OS X или Unix, без значение дали ползвате настолен компютър и лаптоп, както и със смартфони или таблети.

Nimbustor 4 разполага с два 2,5-Gigabit Ethernet порта, USB 3.2 и HDMI 2.0a
(снимка: Asustor)

Що се отнася до дизайна, серията Nimbustor се явава наследник на предишните модели AS4002T и AS4004T. Външният вид на сториджите е издържан в типичния модерен, ярко изразен „геймърски” стил – дизайнът на кутията, който е ясно отличим от останалите предложения на производителя, е с профила на диамант.

AS5202T и AS5304T се различават и по подсветката на индикаторите към бутоните върху предния панел, които са с триъгълна форма и светят в зелено и синьо. Новост и е червеното лого на производителя, което се откроява ярко върху предния панел.

Кутията е устойчива на прах с цел защита на харддисковете вътре в нея от вредното му въздействие. Важно е да се отбележи също, че устройствата работят изключително безшумно.

Двойните Gigabit Ethernet портове обещават вълнуващ 4К стрийминг
(снимка: Asustor)

В началото на ревюто споменахме, че Asustor Nimbustor 2 и Nimbustor 4 са продукти, които дават възможност за съхраняване на резервни копия на файловете в облачни платформи. Можете да избирате от списък с „облаци” като Amazon S3, Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box.net, HiDrive, Ralus, WonderBox, xCloud и CrashPlan.

Всички NAS на Asustor са създадени с мисълта за опазване на околната среда и отговарят на изискванията за енергийна ефективност. А това се отразява на сметката за ток в края на месеца, което никак не е за подценяване при избора на продукт.

Nimbustor 2 (или AS5202T) – спецификации:

  • Процесор: двуядрен Intel Celeron J4005 2,0 GHz, (с възможност за оверклок до 2,7GHz);
  • Памет: 2GB DDR4-2400 SO-DIMM, разширяема до 8 GB (2х4GB), и 4 GB флаш памет.
  • Сторидж: Два слота за 2,5- и 3,5-инчови SATA устройства с общ капацитет до 36 TB;
  • RAID: поддържат се конфигурации Single drive, JBOD, RAID 0, RAID 1.
  • Скорост: до 563 MB/s при четене и до 561 MB/s при запис;
  • Ниво на шум: 18,6 dB.
  • Размери: 114х230х140 мм.
  • Тегло: 1,6 кг.

Nimbustor 4 (AS5304T) – спецификации:

  • Процесор: четириядрен Intel Celeron J4105 с тактова честота 1,5 GHz (с възможност за оверклок до 2,5GHz );
  • Памет: 2GB DDR4-2400 SO-DIMM, разширяема до 8 GB (2х4GB), и 4 GB флаш памет;
  • Сторидж: Два слота за 2,5- и 3,5-инчови SATA устройства с общ капацитет до 72 ТВ.
  • RAID: конфигурации Single drive, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10;
  • Скорост: до 564 MB/s при четене и до 551 MB/s при запис;
  • Ниво на шум: 19,7 dB;
  • Размери: 174х230х170 мм;
  • Тегло: 2,2 кг.

Заключение

Asustor Nimbustor 2 и Nimbustor 4 са висококачествени, мощни NAS устройства, които се характеризират с бърза и безшумна работа. Те са отличен избор за домашния офис, както и за гейминг. Оборудвани с два LAN порта по 2,5GbE, мощен хардуер за възпроизвеждане на 4К видео и собствена операционна система ADM, тези сториджи освен това са лесни за настройка и управление. Всеки от двата NAS може да се използва безпроблемно за работа с няколко апликации едновременно, да служи като медия-сървър или облачен сървър, за управление на мрежа от IP-камери и др.

Домашното забавление с игри е гарантирано с Asustor Nimbustor 2 и 4
(снимка: Asustor)

Не случайно Asustor Nimbustor 2 и Nimbustor 4 са получили признанието „избор на редакторите” от редица световни технологични издания. Двете NAS устройства от серията Nimbustor, както и останалите Asustor мрежови продукти се разпространяват на българския пазар с тригодишна гаранция от официалния дистрибутор PolyComp.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар