Тръмп спря доставките на Intel за Huawei

Преди да напуснe Белия Дом президентът Доналд Тръмп нанесе нов удар срещу Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на Доналд Тръмп уведоми доставчиците на Huawei, включително производителя на чипове Intel, че отнема определени лицензи за продажба на полупроводникови продукти на китайската компания и възнамерява да отхвърли десетки други искания, съобщи Ройтерс.

Това действие, вероятно последното срещу Huawei от страна на президента Тръмп, се вписва в дългогодишните усилия за отслабване на най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, който Вашингтон вижда като заплаха за националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Huawei и Intel отказаха коментар. Министерство на търговията на САЩ продължава работата с други агенции за „последователно” прилагане на политиките за лицензиране по начин, който „защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ”.

Според информация от Асоциацията на полупроводниковата индустрия, министерството ще откаже значителен брой искания за лицензи за износ на продукти за Huawei и дори ще отнеме издадени по-рано лицензи. Източник, запознат със ситуацията, но пожелал анонимност, твърди, че са отнети осем лиценза от четири компании.

Новината предизвика спад в котировките на някои компании за чипове в Азия. Корейската Samsung Electronics поевтиня с 1,5%, докато японската Advantest регистрира спад от 1,5%, а Tokyo Electron загуби 0,8%.

На японския производител на флаш памети Kioxia Corp е отнет поне един лиценз, съобщават двама от източниците. Компанията, известна преди като Toshiba Memory Corp, заяви, че не „разкрива подробности за бизнеса си по отношение на конкретни продукти или клиенти”.

Компаниите, работещи с Huawei, са чакали „много месеци” решенията за лицензиране и след като остава по-малко от седмица, справянето с отказите е предизвикателство. Получилите известия за „намерение за отказ” имат 20 дни да отговорят, а Министерството на търговията разполага с 45 дни, за да ги уведоми за всяка промяна в дадено решение или ако то стане окончателно. След това компаниите ще разполагат с още 45 дни за обжалване.

САЩ включиха Huawei в „черния списък” на Министерството на търговията през май 2019 г., като ограничиха доставчиците да им продават американски стоки и технологии. Но някои продажби бяха разрешени, а други отказани, докато администрацията на Тръмп засилваше репресиите срещу компанията, отчасти чрез разширяване на правомощията на САЩ да изискват лицензи за продажби на чипове, произведени в чужбина с американска технология.

Преди последното действие на Тръмп се чакаха около 150 лиценза за стоки и технологии на стойност 120 милиарда долара, които бяха задържани, тъй като различни американски агенции не можаха да се споразумеят дали да бъдат предоставени. Заявления за лицензи за стоки и технологии за още 280 милиарда долара все още не са обработени, но сега е по-вероятно да бъдат отказани, според източниците.

Intel получи лицензи от американските власти да продължи да доставя определени продукти на Huawei, съобщиха от компанията през септември миналата година. Правило от август гласи, че продуктите с 5G възможности вероятно ще бъдат отхвърлени, но продажбите на по-малко усъвършенствана технология ще се решават за всеки отделен случай.

Коментар