Огнехвъргачката на Илон Мъск замалко не прати мъж в затвора

Американецът Макс Радок бе арестуван в Италия за притежание на огнехвъргачката на Мъск
(снимка: maxcraddock / Instagram)

Въпреки факта, че огнехвъргачката на Илон Мъск е иронично наречена „Не-огнехвъргачка” („Not-a-flamethrower”), полицията по целия свят не е съгласна с това. TechCrunch публикува подробен репортаж за правните предизвикателства, пред които са изправени собствениците на щуравото устройство.

През 2018 г. Илон Мъск пусна на пазара 20 хиляди огнехвъргачки „Not a Flamethrower” под марката на неговата Boring Company. Необичайните устройства бяха разпродадени почти веднага.

Според TechCrunch, някои собственици на огнехвъргачки са решили да ги вземат със себе си в чужбина. Но подобно устройство, бълващо огън, няма как да не се стори опасно на полицията.

Така през лятото на 2018 г. гражданин на САЩ на име Макс Крадок бе арестуван в пристанищния град Олбия в Сардиния, Италия, след опит да се качи на частен парти автобус с огнехвъргачки в ръка. Шофьорът на автобуса приел устройството за огнестрелно оръжие и се обадил в полицията.

Мъжът прекара една седмица в арест. Грозеше го присъда от 10 години затвор, тъй като в Италия притежаването на огнехвъргачка е незаконно. По време на процеса адвокатът на Крадок е коментирал пред разследващите, че „…това не е оръжие. Това е играчка, която [в САЩ] продават на децата”.

За негово щастие мъжът е оправдан и изпратен с първия самолет обратно в САЩ. Но не само той има ядове заради детската си играчка. Общо над 1000 огнехвъргачки са били иззети от служители на митниците и местната полиция в различни страни. Много собственици са били санкционирани за притежание на оръжие.

Устройството на Мъск получи името „Не-огнехвъргачка” точно заради проблемите с митническите служби. Всъщност джаджата работи на принципа на газова горелка и е малко вероятно да бъде използвана като оръжие.

Коментари по темата: „Огнехвъргачката на Илон Мъск замалко не прати мъж в затвора”

добавете коментар...

 1. :o)

  В какъв свят живеем и какви новини “излизат” всеки ден отдолу под Илон Мъск 🙂

  Това нещо ако е било оръжие е трябвало да бъде забранено още при производство.
  Всяко нещо в щатите минава одобрение.
  Щом са го пуснали – малоумниците сега се сетили че е проблем, евала

 2. Симо

  До Иван
  Не е конвертируем но е забавен

 3. Иван

  Американския идиотизъм не е конвертируем.

 4. Симо

  Опасна играчка, но това е Америка, там оръжията са разрешени.
  Най интересното е че от една идея, за 4дни и $20к и имат готов продукт, така се прави бизнес, но пазара там е много свободен и такива опасни устройства са почти разреши в Америка

Коментар