Изкуствена роговица помогна на сляп човек да прогледне

Възрастен човек, загубил зрение преди 10 години, вижда отново, благодарение на изкуствена роговица
(снимка: PR Newswire)

За първи път в световната медицина бе имплантирана успешно напълно изкуствена роговица на сляп човек. 78-годишния пациент от Израел вижда отново и може да разпознава близките си хора и предмети.

Изкуствената роговица CorNeat KPro на компанията CorNeat Vision се интегрира директно в стената на окото, заменяйки повредена или деформирана роговица без използване на донорска тъкан.

Въпреки тежко увредените очи на пациента в резултат на няколко предишни операции, имплантирането на CorNeat KPro, извършено от специалисти в Медицинския център Рабин в Израел, преминава успешно.

Мъжът е загубил зрението си преди 10 години в резултат на заболяване и не е могъл да види нищо друго освен размазани форми. Лекарите се опитали да трансплантират роговица от донор, но операцията била неуспешна и само влошила състоянието на пациента.

След имплантиране на CorNeat KPro и премахване на превръзките, зрението на мъжа веднага се подобрило драстично. Отначало той посочил правилния брой пръсти, показани му от лекаря, и разпознал символите за проверка на зрението. Но вероятно пациентът се е почувствал най-щастлив, когато познал дъщеря си, която не бил виждал от години.

Изцяло изкуствената роговица е одобрена за имплантиране през лятото на 2020 г. Компанията обяви, че още 10 пациенти ще се сдобият с имплантирана изкуствена роговица в Израел и двама в Канада този месец, а шестима са в процес на одобрение във Франция, САЩ и Холандия.

Понастоящем CorNeat Vision планира допълнителни изследвания. Специалистите се надяват, че трансплантацията на изкуствена роговица ще се превърне в нормална клинична практика в бъдеще при лечението на слепи хора.

Коментар