Изкуствен интелект се научи да обучава кучета

Макар и забавно, обучението на кучетата да изпълняват команди не е лека задача
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова система, базирана на изкуствен интелект (AI), обучава кучета на прости команди. Тя е разработена от изследователи от Държавния университет в Колорадо и може да спести доста усилия на хората при възпитаването на домашните любимци.

Обучението на кучетата да се подчиняват на команди е забавно, но понякога по-трудно, отколкото изглежда. Това е умение, което хората трябва да научат – повечето такива тренировки се основават на подсилване на възнагражденията. Кучето получава удоволствие, когато се подчини на заповед, но не получава нищо, когато не я изпълни.

Много животни, особено кучетата, не обичат да изпълняват команди. Но учените от САЩ вярвали, че ако кучето вече знае някои основни команди (стани, седни, легни), ще бъде по-лесно човек да го обучава в бъдеще. Затова решили да създадат система, която може да обучава самостоятелно животните.

Изследователите наричат проекта си Nvidia Jetson Nano, съобщава TechXplore. Системата се състои от софтуер за изкуствен интелект, видеокамера, високоговорител за предаване на команди и дозатор за лакомства.

Първото нещо, което системата трябва да направи, е да се увери, че кучето е на мястото си. Ако е така, Nvidia Jetson Nano издава команда към кучето – да стане, легне или седне – и записва неговата реакция. AI сравнява в реално време предварително заредено изображение с това на кучето пред устройството и решава дали то е изпълнило командата.

Ако кучето е направило всичко както трябва, то получава лакомство, а ако не, тогава процесът се повтаря. Тестването на системата показа, че устройството разпознава поведението на кучето с точност 92%.

Изследователите отбелязват, че създаденият от тях прототип се нуждае от подобрение, но и в сегашния си вид той показва отлични резултати. В бъдеще те планират да създадат по-мощна система, която използва отдалечена обработка и ще позволи разширяване на броя на командите.

Учените разглеждат също възможността да комерсиализират своята система, за да позволят на хората да обучават кучетата си, дори когато не са вкъщи. Изследването е представено подробно в архива на Университета Корнел.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект се научи да обучава кучета”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Много си тъп Саше!!!

  2. Симо

    Фофи бягай донеси кокала, утре ще те учат да плуваш, а в други ден да се гмуркаш… Развитие на изкуственият и естественият интелект е тази игра

  3. Фофу

    Е сега, скромничиш, че си минал дресировката, но все пак си проличава, захари, това онова, си понаучил.

  4. Симо

    Добре са те дресирали, ама от лакомствата ти се е размътил мозъка, требе да намалиш захарта малкия

  5. Фофу

    За какви интелекти говориш. Пак те е хванала шепатацията. Нали обсъждаме колко добре ти се е отразила дресировката. И въобще не се напъвам. Да не би ти нещо, че гледам ти се обади пръв …

  6. Симо

    Фору не се напъвай, щот ше напълниш гащите
    Човек не може да знае всичко но трябва да знае достатъчно…и тия интелекти са алабала … Невронни мрежи нищо повече…

  7. Фофу

    Е, не знам дали ми трябва, но се вижда, че при теб е имало успех. Известен …, но добре като за начало.

  8. Симо

    Идеално е за обучение на Фофу това, може най после да му дойде акъла

Коментар