Връща ли се Microsoft при смартфоните с Windows 10X?

Ентусиасти откриха индикации, че Windows 10X може да стане следващата мобилна ОС на Microsoft
(снимка: Lumia 950 XL / Microsoft)

Microsoft създаде операционната система Windows 10X като олекотена версия на Windows 10 за портативни компютри със сензорни екрани (дори с два екрана­), с поддръжка също на мишка и клавиатура. Оказа се обаче, че 10X може да работи и на смартфони.

Разработчикът Гюстав Монс се похвали в Twitter, че е инсталирал успешно операционната система Windows 10X на смартфон Lumia 950XL от ноември 2015 г. Той твърди, че системата се мащабира добре до различни размери на екрана.

Lumia 950 XL има 5,7-инчов дисплей, а лентата със задачи на Windows 10X се вписва добре в долната част на екрана. Панелът за бързи настройки също се показва с всички познати елементи.

Въпреки че се държи добре на устройства с по-малък формат, системата все още се нуждае от доработки, смята Монс. Според него, съвместимостта на Windows 10X със смартфони не е доказателство, че Microsoft планира да се върне към този бизнес след провала на Windows Phone.

Но ако все пак Microsoft прояви отново амбиции към пазара на смартфони, Windows 10X, която се счита и за алтернатива на Chrome OS, може да се наложи като операционна система за бъдещите мобилни устройства на компанията.

Потребителите, изпробвали новата версия на Windows 10X, откриват доказателства за подобно намерение в специален раздел за разработчици в „Настройки”, който позволява тестване на Win32 приложения. 10X засега работи само с приложения, доставяни от Windows Store.

Очаква се Microsoft да пусне напълно завършена версия на Windows 10X тази пролет. Точната дата за пазарния дебют на новата платформа не е известна към момента.

Коментари по темата: „Връща ли се Microsoft при смартфоните с Windows 10X?”

добавете коментар...

  1. Владо

    Излизали са статии, но при нас не се вижда голямо разпространение на устройства с Chrome OS. В Щатите над 70 % в училищата са с Chromebook или Chromebase устройства. Евтини и безопасни. Там се целят MS. Имаше слухове, че Google ще заменя Android-да с Chrome OS. На новите версии на Chrome OS идеално тръгват упове за Android.

  2. Micro Sovchev

    Няма да успеят. Пазара е зает вече

  3. Безпристрастен

    Малко по късно ще се завръща отдавна е разделен пазара на мобилни устройства.

  4. Anonymous

    Връща, връща … колко да се връща?

Коментар