Техник шпионирал с видеокамера стотици клиенти

Модерните технологии за охрана и видеонаблюдение са инструмент и за шпиониране
(снимка: CC0 Public Domain)

Техник от щата Тексас, чиято работа е била да монтира камери за видеонаблюдение, се призна за виновен за неправомерен достъп до охранителните камери на стотици семейства, което той използвал, за да гледа как хората в домовете им се събличат и се отдават на интимни преживявания.

Според протокола от делото, 35-годишният Телесдоро Авилес е извършил престъпленията си в периода между ноември 2015 г. и март 2020 г. Тогава той работил като техник по поддръжката във фирма ADT – доставчик на услуги за домашна сигурност, съобщи ZDNet. Работата на Авилес включвала инсталиране на камери за видеонаблюдение по домовете и конфигуриране на устройствата да работят със собственото приложение на компанията – ADT Pulse.

Но прокурорите са установили, че Авилес се отклонил от фирмената политика и започнал да добавя личния си имейл-адрес към приложението ADT Pulse по време на процеса на инсталиране и тестване. Разследващите казват, че техникът обикновено е правил това при инсталиране на камери в домовете на привлекателни жени. По-късно използвал акаунта като „задна вратичка” за достъп до видео-емисията на камерата в реално време. Така можел да шпионира клиентите в интимни моменти в домовете им.

Схемата, приложена от техника, била засечена през януари и февруари 2020 г., когато няколко клиенти откриват имейл адреса на Авилес в панела за конфигурация на приложението си и съобщили за това на ADT. Фирмата препратила случая до властите.

Прокурорите заявиха, че Авилес е имал достъп до над 200 клиентски системи за видеонаблюдение в повече от 9600 случая на шпиониране. Бившият техник на ADT сега е изправен пред присъда до пет години затвор и глоба до 250 000 долара, според съдебните документи. Той беше освободен условно по-рано тази седмица.

ADT уведоми своите клиенти за инцидента през април 2020 г. Тогава New York Post съобщи, че компанията се е опитала да убеди клиентите да подпишат споразумение за поверителност в замяна на парично плащане, така че действията на Авилес да не бъдат разгласени. Усилията на компанията да запази името си обаче не дали резултат. В момента компанията е изправена пред три съдебни дела заради действията на бившия служител.

Коментари по темата: „Техник шпионирал с видеокамера стотици клиенти”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Воаьорството е зараза за простаците.
    Да гледаш чуждия живот означава да губиш време от своята реалност, а тя е ограничена,времето за живот е кратко.
    И е толкова отвратително – все едно се мешат реалностите,долно е.
    Това е мое разбиране за шпионажа и воаьорството – копелдашки черти са.

  2. Фофу

    И сега ако го хакнат за 5 год и някой монтира камера в неговата килия, сигурно ще види интересни неща.

Коментар