Данни от смартфони продавани на разузнаването на САЩ

Приложенията за смартфони дават ценна информация за проследяване на хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Агенцията за разузнаване на Министерството на отбраната на САЩ (DIA) купува без съдебна заповед бази данни, които проследяват движенията на американци и граждани на други държави, твърди публикация на Ню Йорк Таймс от събота.

Журналистите на изданието разполагат с материали, които служителите на DIA са предоставили по искане на сенатор Рон Уайдън, демократ от Орегон. Документите показват, че в пет разследвания през последните две години и половина служители на агенцията проследяват движенията на американци, използвайки бази данни, закупени от определени брокери.

Според публикацията, базите данни са създавани и поддържани за търговски цели чрез анализ на информация, събирана от приложения за смартфони. DIA купувала базите, за да използва данните за местоположението при разследвания и на чужденци зад граница. Твърди се, че една от задачите на администрацията е „да идентифицира заплахи за американските сили, разположени по целия свят”.

Съгласно американското законодателство, властите първо трябва да получат съдебно разпореждане, за да поискат информация от телекомуникационни компании, която им позволява да следят движенията на хора. Но DIA използвала вратичка в закона за защита на личната информация, за да заобиколи съдебно разрешение за закупуване на такива бази данни.

Демократът Рон Уайдън ще се опита да наложи по-строги стандарти в тази област. Според него е неприемливо, че такива данни за граждани на САЩ могат да бъдат закупени. В материала не се посочва кои разследвания, засягащи граждани на други държави, се провеждат от DIA. Също така не е обяснено за кои държави става въпрос.

Коментари по темата: „Данни от смартфони продавани на разузнаването на САЩ”

добавете коментар...

  1. Европейци

    Ако ЕВРОПА е сериозна и е независима ЩЕ ТРЯБВА ДА НАЛОЖИ САНКЦИИ НА САЩ ограничения и МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ГЛОБИ.

  2. Бабел

    Тия хора ще откачат с тези шпионажи…
    И защо е всичко това -просто взимаш един чип от тук и го слагаш ей ай там ,и няма нужда от шпионаж.
    ми да – от тази глава се демонтира и на онази се монтира, не,не е варианта новата камора или мигранти без граници, просто е елементарно .

  3. Фофу

    :o) 25/01/2021 15:16 Не е новина за никой, но е повод чебурите да си извъртят латерните за поредно петстотен път.

  4. :o)

    Разузнаванията на САЩ , рАсийя и кЕтай следят всичко до което могат да се докопат.
    Най-основно СОБСТВЕНИТЕ СИ ХОРА.
    Това е известно на всеки, който има акъл в главата.
    Каква е тази новина, незнам 🙂 за мен не е новина, за някой ако е?

  5. Фофу

    Самовар, от твоя анализ става ясно, че всички сте се наредили на масата на хората от запад и с една ръка лапате, с другата въртите латерните с мелодия “Я играю на гармошку …”
    Което по доста класификации ви прави жалки нещастници.

  6. Saevar

    и сега един кратък анализ на лудостта на Фофачка, значи той е дал 3 коментара, първия от които толкова е бързал като куче пред паничка да напише че чак е пропуснал да си сложи ника, втория коментар (4 минути по-късно) е с ник но отново нищо не казва по темата и интересно е че в 3 през ноща е писал, явно тогава санитарите са го изпуснали и той се е добрал до устройство за да пише ли пише глупости..

  7. Saevar

    ето бях прав, Фофачка излупа само nonsense простотии…

  8. Фофу

    Продавалници 25/01/2021 07:09 А защо не разкажеш нещо за двореца на другаря ти Путин която Навални разкри в двучасово видео. На скромана цена, 1,2 милирда долара, като за народен мъж, какъвто е другаря ти.

  9. Навалници

    А защо ЕС не налага санкции на Америка? Нали са много загрижени за правата на гражданите по света?

  10. Фофу

    И Самовар, аз нямам кумири, За разлика от вас, аз се обаждам като ми дотегне от малоумия и изплескали мозъци. Никой не зашитивам и нямаше да се обаждам ако не бяхте вие чебурите.

  11. Anonymous

    Самовар, единственото кото мога да кажа, е че явно добре си съчетал заплата и хранене в западна държава, т.е. там където лошите капиталисте людоеде следят и ядат живи хора по улиците и забавления с представители на Азия. И явно добре те работят (представителите на Азия) защото се вижда, че скачаш в тяхна защита с голи гърди.

    Другите малоумия, че дните следели, другите божи кравички, това си ги обсъждайте с другите чебури на малоумните ви събрания. И / или както ви посочих, че препоръчват специалисти (подобни на вас), увивайте главите с фолио и бъдете щастливи.

  12. Saevar

    оу Фофачка да видим къв nonsens коментар ще излупа сега, неговите кумири шпионирали всички ама демократично и за това е ОК, ама квичат без доказателства че руснаци и китайци ги били хаквали че и северно корейци уж дето нямали интернет ама те на Фофачка демократите явно работят със супермен и нострадамус в комбина та за тва ги разбират, само че и други играчи има на арената но на САЩ им изнася да обвиняват само лошите “комунисти”…. нали така Фофачка ..?

  13. Симо

    Имам Razor phone 2 и Huawei 9 lite, та за игри райзара е супер но като цяло Huawei бачка по добре… После що мачкат Huawei ми щот са по добри…

  14. Бате Генчо

    А, иначе Хуавей шпионира ли и затова са санкциониран от САЩ.

Коментар