Байдън подменя федералния автопарк с електромобили

Най-много автомобили за подмяна имат пощенските услуги на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на новоизбрания американски президент Джо Байдън планира да замени целия федерален автомобилен парк с електромобили. Това би включвало подмяна на 645 000 превозни средства с произведени в САЩ електрически возила, но графикът все още не е обявен.

Понастоящем по-голямата част от превозните средства, с които оперира държавата, работят с някакъв вид изкопаеми горива, но според съобщение на президента Байдън от понеделник, това ще се промени.

Настоящият федерален автопарк се изчислява на около 645 000 автомобила, а Байдън планира да ги замени всички с електрически превозни средства, произведени в Америка, съобщи CNET.

Набляга се именно на факта, че са произведени в Америка – съобщението е част от изпълнителната заповед на Байдън „Made In America”, която трябва да пренасочи значителна част от правителствените разходи към американския бизнес и за американски продукти.

Съобщението идва след много разговори по време на президентската кампания на Байдън за насочването на американците към електрически превозни средства и по-чиста енергия като цяло. Но администрацията все още не е публикувала график за подмяната на автопарка.

С най-голям брой превозни средства за подмяна е автомобилният парк на пощенските услуги – много от возилата там все още са Grumman LLV, които се превърнаха в предпочитан автомобил от пощите през 80-те години. Няколко компании са подали оферти за замяна на LLV, но досега нито една не е избрана.

Коментар