Honor ще има Google услуги, вярва шефът на компанията

Жао Минг вижда Honor като нормална компания, на която няма да се налагат санкции
(снимка: Honor)

Главният изпълнителен директор на Honor вярва, че бъдещите устройства на компанията ще имат Google услуги, става ясно от негово интервю за SCMP. Както е известно, китайският бранд за смартфони вече оперира независимо от Huawei.

След отделянето от Huawei, всички се чудеха дали Honor ще може да инсталира Google услуги на бъдещите си телефони. Сега изпълнителният директор Жао Минг разсейва съмненията – според него, че няма причина компанията да не си партнира отново с Google.

Honor вече потвърди партньорства с Intel, AMD, Qualcomm и MediaTek, но Google все още е най-голямото име, което липсва в списъка. В интервю за South China Morning Post шефът на Honor заяви, че двете технологични фирми водят преговори.

„Не виждаме причина САЩ да налагат ограничителни мерки срещу компания като Honor. Ние просто се занимаваме с производство на потребителска електроника и спазваме правилата на бизнеса, които се приемат по целия свят, включително лицензионни възнаграждения за използване на чужда интелектуална собственост, данъчни плащания и т.н. Дори имаме специален отдел, чиято отговорност е да следи за спазването на регулаторните изисквания”, каза Жао Минг.

Очевидно той вижда Honor като напълно нормална компания, срещу която няма смисъл да налагат санкции и е възможно да се възстановят отношенията с Google. Друг е въпросът кои смартфони Honor могат да се считат за нови и кои не, защото от това зависи дали ще поддържат GMS услуги.

Най-вероятно смартфоните, които са разработени от Honor независимо от Huawei, ще получат поддръжка за Google услуги.  Някои специфични технологии, разработени от санкционираната Huawei, е нежелателно да се използват в устройствата на Honor, тъй като законът няма обратна сила и е невъзможно да се направят отстъпки за тях.

Honor V40, който Honor пусна наскоро, не включва услугите на Google. Моделът е разработен докато Honor беше под-бранд на Huawei и не може да се ползва с привилегии. Поне засега. Разбира се, възможно е нещо да се промени в бъдеще, но е по-верятно V40 да остане без GMS.

Коментар