Microsoft тества нов начин за подобрения в Windows 10

Потребителите на Windows 10 ще получават актуализации на функциите по нов начин
(снимка: Microsoft)

Microsoft тества нов начин за добавяне на функции към операционната система Windows 10. Компанията експериментира с т.нар. Windows Feature Experience Pack още с актуализацията на Windows 10 от май 2020 г.

Досега се знаеше малко за тази характеристика. Според последните публикации по темата, Feature Experience Pack изглежда е нов подход за обновяване на Windows 10 вместо традиционния начин за актуализация на функциите.

Най-новият пакет с функционални подобрения на Windows е версия 120.2212.2020.0, която e достъпна в бета канала на програмата Windows Insiders, съобщи ZDNet.

„Тестваме този нов процес с инсайдърите [членовете на Windows Insiders], за да доставим функционални подобрения на клиентите извън основните актуализации на функциите на Windows 10”, пояснява Брандън ЛеБлан, мениджър на програмата в Microsoft.

„В момента започваме с ограничен набор от функции и подобрения. С течение на времето се надяваме да разширим обхвата и честотата на изданията”, допълва той.

Първият пакет с функции за Windows включваше актуализиран инструмент за изрязване (Snipping tool), панел за въвеждане на текст и предложение за потребителски интерфейс на обвивката (shell). Актуализацията на пакета от края на 2020 г. предложи подобрения в инструмента за изрязване и сензорна клавиатура.

Последната актуализация има за цел да подобри надеждността на изрязването на екрана, особено при приложения, които често имат достъп до клипборда. Microsoft също така премахва възможността за копиране и поставяне на фрагмент от екрана директно в папка във File Explorer, тъй като инсайдъри откриха проблем с функцията.

„Надяваме се да активираме тази възможност в бъдеща актуализация, след като разгледаме проблема”, уточнява ЛеБлан.

Подобренията, включени в пакета, се доставят чрез Windows Update по същия начин като кумулативните актуализации. Потребителите в бета канала могат да получат пакета, като отворят Настройки>Актуализация и сигурност> Актуализация на Windows. Те трябва да имат инсталирана Windows 10 20H2 Build 19042.662 или по-нова версия.

Microsoft планира да вмести ъпдейтите чрез Windows Feature Experience Pack в своите кумулативни месечни актуализации, които не са свързани със сигурността и обикновено излизат в седмиците след регулярните кръпки Patch Tuesday всеки втори вторник на месеца.

Новият механизъм за добавяне на функции към Windows 10 е свързан с промените в обичайния модел, по който Microsoft актуализира платформата си през годината. Компанията може да не пусне Windows 10 21H1 или „пролетната” актуализация на функциите за Windows 10, като вместо това се ограничи до основна актуализация 21H2 през есента, предвид очакваното излизане на Windows 10X.

Microsoft планира да направи и някои основни промени в потребителския интерфейс в Windows 10 с актуализация, известна като Sun Valley.

Коментар