Интернет барометър помага срещу уеб заплахите








Барометър на ежедневните заплахи в интернет отреди на България четвърто място в Европа. Страната ни получава средно ниво на сигурност във виртуалното пространство. Според данните на barometer.interoute.com, България е атакувана 13619 пъти, а е „произвела” 3427 заплахи.

Вместо да използва традиционните методи за събиране на данни от защитни стени и ADSL рутери, Интеруут анализира трафика от своята 57 000 км дълга фибро-оптичната мрежа чрез 22 сензора. Те засичат източника, крайната цел и вида на заплахата.

Безплатният барометър показва статистика на интернет атаките по света в реално време, като посочва източника им. Освен основните данни, инструментът предоставя допълнителна информация, която ще помогне на потребителите да установят и отблъснат нападенията и атаките от типа DDoS.

Данните са събрани и вкарани в карта, като са разпределени спрямо географското положение на заплахата по два критерия – произход и дестинация. Също така, атаките са класифицирани на „високо”, „средно” или „ниско” ниво.

Много фирми за застрашени от възможността дейността им да бъде свалена от интернет посредством DDoS атаки. Интернет барометърът ще позволи на системните администратори да прегледат данните за реалните атаки и ще им помогне да предотвратят заплахите за сигурността, коментира заяви Марк Осбърн, мениджър по въпросите на сигурността на информацията в Интеруут.

Във всяко проучване на заплахите, ИТ специалистите могат да намерят линкове към подробното им описание. Системата предоставя и интернет адресите, откъдето най-често произлизат атаките.

Интернет барометърът следи атаките непосредствено в самия интернет, а не по периферията му, което води до тяхното заличаване в много по-ранна фаза. Като предоставя тази услуга безплатно, Интеруут ще помогне на компаниите да контролират нежелания трафик и така мрежата им ще оперира много по-добре, коментира Боб Тарзей, анализатор от компанията Quocirca.

Системата е разработвана близо две години. Тя е основана на механизмите за разпространение на съдържание в реално време, т.н. data feeds, за да гарантира прецизност. Освен това информацията е анонимна, което позволява достъп в реално време, без риск от нарушаване на правата за защита на данните.

Интернет барометърът в момента е в бета версия. Екипът по сигурността на Интеруут ще усъвършенства системата, като добави история, тенденции и инструмент за диагностика. Потребителите могат да качат на сайта си widget (скрипт), който показва обновените данни на нивото на заплаха всеки ден.

Коментар