Нож препича хляба, докато го режем на филийки

Ножът-тостер е подобен на трион за дърво и използва микровълнов трансформатор
(снимка: Colinfurze / YouTube)

В американската научно-фантастична комедия „Пътеводител на галактическия стопаджия” беше показан уникален нож, който препича хляба, докато го режем на филийки. Но фантастиката понякога се превръща в реалност.

Британският изобретател Колин Фурзе, известен със своите ексцентрични идеи, e направил нож-тостер, съобщи Gizmodo. Устройството, подобно на трион за дърво, използва модифициран микровълнов трансформатор.

Изобретателят му подава електричество с чифт дебели медни кабели, в резултат на което режещата част се нагрява толкова много, че препича хляба за няколкото секунди, през които ножът-тостер отрязва парче хляб от питка.

Е, има го това неудобство, че препичането по време на разрязване на хляба е малко неравномерно. Затова Колин Фурзе показва и, че може хлябът да бъде „погален” с триона и става равномерно изпечен.

Британският изобретател е изготвил и ръководство за „направи-си-сам” сглобяване на нож-тостер у дома. Това е може би най-опасният кухненски инструмент, който някога сме виждали.

Коментари по темата: „Нож препича хляба, докато го режем на филийки”

добавете коментар...

  1. Симо

    The widowmaker…

  2. Бейб

    Абе някак си прилича на електрическа гилотина, добре е да се контролира такова нещо.
    Пък кой знае дали в кутията на Пандора не се крият и идеи от ветеринарен тип -ето ти и на теб човече, да си играеш и да се веселиш…?
    Дано няма излишно любопитни. всичко се предлага на човека.

  3. ха

    Колин Фурзе не е никакъв изобретател и дори самият той не претендира за такъв. Така наречените му “изобретения” не са изобретения на практика, а са си обикновени майтапи, което се подкрепя и от представянето им. Ето например когато се появи ковид той пусна клип за висок 2,5 метра велосипед, като целта е да се спазват изискванията за дистанция. Подобни високи велосипеди отдавна съществуват, но тук идеята е просто шегата, как трябва да се реагира “адекватно” на изискванията.

    И не знам защо си харесахте точно това “изобретение”? Беше правил например двуетажна вана, което си е много по-атрактивно за показване.

  4. Noname

    Трансформатор от микровълнова печка. И нищо не е изобретил – тези трансформатори от години са обект на използване за всякакви DIY проекти, заради лесното им модифициране.

  5. Онзи

    Не мисля, че го препича, по скоро го опърля повърхностно. Добре препечения в тостер хляб хрупа и е загрят в целия си обем а тая недомислица… поредния пишман изобретател.

  6. Lordoff

    “използва модифициран микровълнов трансформатор”
    Не, видно е: съвсем обикновен траф! Като за електрожен…

Коментар