Акциите на Tesla вече са зависими от биткойн

Котировките на Tesla ще се колебаят в синхрон с биткойн, прогнозираха анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Флиртовете на Илон Мъск с темата за криптовалутите не минаха безпроблемно за Tesla. Въпреки че компанията успя да спечели условни 1 милиард долара от колебанията в обменния курс, отстъплението на биткойн от позициите, достигнати по-рано, доведе до спад в цената на акциите на автомобилния производител.

В близко бъдеще цената на акциите на Tesla ще бъде обречена да се колебае в синхрон с нестабилната криптовалута, отбелязва CNBC, позовавайки се на коментари от експерти на Wedbush.

По-рано Джанет Йелен, новоназначеният министър на финансите на САЩ, се опита да потуши пламъка на инвеститорите, като нарече криптовалутата неефективен инструмент за извършване на транзакции, който често се използва за престъпни цели. Тя наблегна и на отрицателното въздействие на добива на криптовалута върху околната среда.

С течение на времето Tesla ще се отърве от имиджа на компания, която насърчава инвестициите в криптовалута, но това ще отнеме няколко месеца, прогнозират анализаторите.

Според някои пазарни наблюдатели, динамиката в цената на акциите на Tesla вече не се влияе от основни показатели, а от коментари на ръководството на компанията в социалните медии.

Коментар