Дронове-инвалиди могат да летят с три перки

Системата разчита на данни от две камери едновременно
(снимка: UZH)

Ако един от двигателите на дрон се повреди, обичайно това, което се случва, е че квадрокоптерът пада и се разбива. Благодарение на нова разработка обаче скоро безпилотните летателни апарати, които са станали „инвалиди“ по някаква причина, ще са в състояние да остават във въздуха и да завършват пътуванията си.

Обикновено когато един от четирите двигателя на квадрокоптера престане да функционира, дронът започва бързо да се върти, губейки ориентацията си в пространството. И въпреки че има системи, които използват GPS данни, за да помогнат за възстановяването на ориентацията, това рядко се оказва от полза (особено ако дронът лети на закрито).

Търсейки алтернатива, учени от Университета в Цюрих и нидерландския Технологичен университет в Делфт оборудваха малък квадрокоптер с две малки бордови камери. Едната от тях е обикновена оптична камера, а другата – камера за събития.

В експеримента, когато квадрокоптерът започне да се върти след спиране на едно от витлата му, се използват специални алгоритми за извършване на анализ в реално време на данните от двете камери. Проследявайки как местоположението на конкретни визуални референтни точки се променя от един видео-кадър към следващия, тези алгоритми изчисляват как се променя местоположението на дрона.

По този начин безпилотният апарат успява да компенсира промените, което му позволява да запази позицията си, макар да се върти около оста си – той дори успява да завърши предварително програмираната траектория на полета.

Интересно е, че в случая роля имат и двете камери. Когато се използва само оптичната камера, казват учените, видеото е твърде размазано в условия на слаба светлина; затова добавянето на втората, по-чувствителната камера „за събития“ е от значение.

Така се набавят достатъчно визуални данни, за да може дронът да лети дори при слабо осветление.

Коментари по темата: „Дронове-инвалиди могат да летят с три перки”

добавете коментар...

  1. ха

    А можеше просто дронът да си има електронен компас.

Коментар