Шведски суперкомпютър залага на AMD и HPE Cray

Dardel е наречен в чест на писателката Тора Дардел и нейния съпруг – художника Нилс Дардел
(снимка: PDC)

AMD и HPE си сътрудничат с Кралския технологичен институт (KTH) на Швеция за изграждане на нов суперкомпютър. Той ще носи името Dardel и ще бъде базиран на HPE Cray EX машина с процесори AMD EPYC и графични ускорители AMD Instinct. Изчислителната мощност ще възлиза на 13,5 PFlop/s.

Супермашината е наречена в чест на шведската писателка Тора Дардел и нейния съпруг, художника Нилс Дардел. Ще се помещава с стокхолмския Център за високопроизводителни изчислителни среди (PDC) и ще замени съществуващата флагманска система на шведската Национална инфраструктура за изчислителни технологии (SNIC).

PDC си сътрудничи тясно с разработчиците на HPC изследователски приложения в области като динамика на флуидите, биофизика и квантова химия, за да гарантира, че тези приложения ще могат да се възползват в максимална степен от изчислителната мощност на новата система.

„В последно време наблюдаваме драстично нарастване на степента, в която изследователите трябва да използват ускорители (главно под формата на графични процесори). Скоро ще можем да отговорим на това търсене чрез дела на графичните ускорители. Dardel ще увеличи значително шведския капацитет за научни изследвания, които изискват достъп до мащабни изчислителни ресурси”, коментира проф. Ханс Карлсон, директор на SNIC.

Системата Dardel ще бъде инсталирана на две фази. HPE ще достави първата фаза, състояща се от процесорния дял и системата за съхранение на данни още преди лятото на 2021 г. Тази начална фаза на компютъра ще осигури на потребителите на SNIC около 65 000 CPU ядра за техните изследователските изчисления.

Втората фаза на Dardel, състояща се от GPU частта, ще бъде доставена по-късно през есента тази година. Научните работници ще започнат да използват първата фаза на Дардел от юли тази година, а втората фаза – от януари следващата година.

Коментар