Samsung постигна 5G рекорд с използване на 4G честоти

Операторите могат да използват съществуващите 4G мрежи, за да увеличат 5G скоростта
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung твърди, че е постигнала рекорд в скоростта на 5G пренос на данни, използвайки 4G честоти. Отчетени са 5,23 гигабита в секунда (Gbps) за едно устройство чрез едновременно прехвърляне на част от товара към 4G честоти с помощта на „комерсиална технология” (т.е. такава, която е в продажба – б.р.).

Като се има предвид простата система за номериране на клетъчни технологии, лесно е да се предположи, че 5G е следващата стъпка след 4G. Но в тези числа има много вариации, отбелязва Newatlas. Комуникационните компании непрекъснато експериментират с различни начини да подобрят технологията за постигане на по-високи скорости.

При лабораторни тестове в Корея Samsung е успяла да достави бляскавите 5,23 Gbps до едно устройство. Това надминава предишния рекорд от 5 Gbps, поставен през януари от Ericsson, Qualcomm и австралийската телекомуникационна компания Telstra.

За да постигне новия рекорд, Samsung е използвала технологията E-UTRAN New Radio Dual Connectivity (EN-DC). Тя позволява на мобилните оператори да използват съществуващите 4G мрежи, за да увеличат 5G скоростта. В случая Samsung е използвала 800 MHz честота от пето поколение и още 40 MHz от 4G.

Още по-забележително е, че новият рекорд е поставен с помощта на технология, която вече е в широка търговска употреба – приемащото устройство е смартфон Samsung Galaxy S20+, а излъченият сигнал е от 4G и 5G клетъчни станции. Това означава, че относително лесно могат да се постигнат подобни скорости в реалния свят.

Коментари по темата: „Samsung постигна 5G рекорд с използване на 4G честоти”

добавете коментар...

  1. :o)

    Гълъбите харесаха това 🙂

Коментар