Nokia започва „вълнуващо приключение” в 5G/6G мрежите

5G инфраструктурата ще подкрепи индустриалния и икономически растеж, вярва Nokia
(снимка: Nokia)

Nokia обяви петгодишно сътрудничество с Техническия университет в Сидни (UTS) за изграждане и управление на 5G лаборатория за иновации в кампуса на учебното заведение. Новата лаборатория предвижда Nokia и UTS да изпробват различни приложения на 5G за под слогана „Индустрия 4.0, IoT и интелигентни градове”.

Инсталацията обхваща 5G лаборатория и 5G демонстрационна зона за проиграване на различни сценарии на използване, казват от Nokia. Лабораторията ще изгради „5G покритие в целия кампус”, за да позволи разработването и тестването на различни сценарии на използване на промишлени IoT.

Европейският производител на телекомуникационно оборудване полага усилия за „многомилионна инвестиция”, основавайки се на гледната точка, че 5G (и бъдещата 6G) инфраструктура ще подкрепи критичния индустриален и икономически растеж, отбелязва Enterprise IoT Insight.

Новата лаборатория ще се свърже директно и с анехогенната радиочестотна камера на университета, която е най-голямата по рода си в южното полукълбо. Това би трябвало да позволи на изследователите да тестват потенциала на антенните технологии като масивните MIMO.

Nokia нарича това начинание „вълнуващо 5G приключение”. UTS пък заяви, че ще „отключи” 5G и 6G като инфраструктура-трамплин за по-мащабни дигитални промени.

„Изследователите и търговските партньори ще могат да предприемат проекти за проучване на възможностите на 5G и 6G за приложения в Индустрия 4.0 като например индустриална автоматизация, селско стопанство и взаимодействия между човек и робот”, се казва в съвместното съобщение на фирмата и университета.

Ще се изпробват и IoT възможности за приложения от типа „енергиен интернет” с цел създаване на интелигентна електрoпреносна мрежа с възможности за съхранение и управление на енергия и безжичен трансфер на ток.

Коментари по темата: „Nokia започва „вълнуващо приключение” в 5G/6G мрежите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    безжичен трансфер на ток

Коментар