Дилема: Индустрия 4.0 или пенсии и по-дълъг живот

Очакваше се 2016-та да бъде първата година от прехода към т.нар. „четвърта индустриална революция”. За нея се заговори през 2011 г., а две години по-късно бяха създадени две от водещите програми в това направление – немската правителствена инициатива „Индустрия 4.0″ и „Индустриалния интернет консорциум” на пет американски компании (GE, Intel, Cisco, IBM и AT&T), призвани да извършат революцията…

Аналогични инициативи разгърнаха и държави като Китай, Холандия, Великобритания, Белгия и Япония. Резултатите от първите експерименти по стартиране на Индустрия 4.0 трябваше да подскажат сроковете и характера на бъдещата промишлена революция с очакван пик в периода 2025-2030 г., се посочва в анализ на Комерсант.

Но за каква всъщност революция става въпрос? Промишлените технологии, базирани в момента на големи специализирани предприятия по браншове със строго определен асортимент от продукти, достигнаха през второто десетилетие на 21 век точката, при която новите предприятия от този род губят смисъл и стават доставчици на суровини, с умерена добавена стойност, за друг тип производители.

Така, от една страна, имаме силно автоматизирани заводи – производители на свързани със стандартни интерфейси „умни” компоненти за най-различни продукти от „индустриалния интернет на нещата” (IIoT), а от друга – производители на „къстъмизирани” продукти за промишлеността (средства за производство) и за ритейлърите (потребителски стоки). Добавете към тази картина разработките в области като автоматизация на производството (изкуствен интелект), маркетинг (е-търговия, големи данни) и мениджмънт.

Очакваше се през 2016 г. да разберем кой ще оглави революцията: транснационалните компании (по версията на САЩ) или правителствените алианси (по версията на ЕС, която изисква инвестиции в R&D и стандартизация). Във втория случай ударението пада върху средните и малки предприятия. Европа предполага, че „Индустрия 4.0″ ще бъде съпроводена от трансформация на капитализма и промени в бизнес практиките, при рязко съкращаване на традиционната заетост. Докато в САЩ тази концепция среща много по-слаба подкрепа.

Но 2016-та година разбърка всички карти на бъдещата индустриална революция. За да се осъществи, революцията се нуждае от високи темпове на ръст на световния БВП и големи инвестиции. Но дори при нулеви лихвени проценти в САЩ, ЕС и Япония, готовността за инвестиции – в размер на 40 млрд. долара в Германия до 2025 г. например – отсъства сред големите играчи.

Проблемът в значителна степен е обусловен от състоянието на финансовите институции след кризата от 2008 г. и фактическата стагнация в т.нар. „финтех” – иновативен сектор от финансовия пазар, който в резултат на новите изисквания на централните банки (например, ограниченията върху цифровите валути и транзакциите на базата на blockchain технологии), национализацията на сектора и застоя в спестяванията на населението не дава възможност за бурно развитие, каквато се планира в „Индустрия 4.0″.  Предишният източник на растеж – кредитната експанзия и нарастването на правителствения дълг – едва ли ще бъде отново достъпен в близките 10-15 години, а дори и за по-дълъг период от време.

На този фон през 2016 г. в академичните среди и международните организации зачестиха дискусиите за влиянието на неравенството върху икономическия ръст. Основно, те се водят около старата тема за финансиранено на бъдещите социални разходи. Но през 2016 г. за първи път се появиха съображения, че участието на свръхбогатите в „Индустрия 4.0″ ще повлияе на нивото на неравенството в света – неясно как засега.

Липсата на здрава финансова основа за „скок в бъдещето” през 2017 г. може да доведе до сериозно разочарование. Без бурен икономически растеж, приоритет за правителствата на развитите държави (членките на ОИСР) ще останат социалните разходи и здравеопазването. По същество, изборът ще бъде: или умен дом, умно предприятие и интернет на нещата, или пенсии и ръст на продължителността на живота.

Очертаващата се дилема предстои да бъде решена от политиците, като засега „Индустрия 4.0″ губи в този спор. Средносрочните прогнози сочат забавяне на темпа на растеж на световния БВП в икономиките от ОИСР, а други идеи за ръст на промишлеността няма. Ето защо през 2016 г. за „Индустрия 4.0″ се говореше по-малко, отколкото в предишните пет години.

Коментари по темата: „Дилема: Индустрия 4.0 или пенсии и по-дълъг живот”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Напротив, фъфляк, повече от ясно е:

    На краварите от няколко десетилетия им е държавна политика да мътят водите в цял свят, включително в Европа, включително на съюзници и партньори. Просто го комбинират с масивна и изключително агресивна пропаганда. Затова дълги години всички им се връзвахме.

    You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.
    – Abraham Lincoln

    Затова се разпадна СССР, затова ще пропадне и ФАЩ.

  2. Фофу

    Браво, умно момчето, ходило на петъчни партийни събрания където ги громят тия мръсни капиталисте и империалисте и научило че Никола Тесла, Айнщайн, са неамериканци и че Джон Атанасов е роден в САЩ, но баща му е българин, а майка му – французойка.

    Проусна Сикорски.

    Та те на тия петъчни събрания обаче не какват защо аджеба тия неамериканци отидоха в САЩ. Защо не останаха във собствените си държави или ако са били принудени да бягат, защо не отидоха на изток. Някой да не би насила да ги е карал, ох не дай боже … Или са отишли там защото НЯКОЙ ИМ Е ПЛАТИЛ И ОСИГУРИЛ КОМФОРТНЕН ЖИВОТ за да работят по това в което са най-добри.

    И какво искаш да бъде, всичко спонсорирано от САЩ, създадено в техни университети и накрая да кажат, а ми тоя е с еди какъв си произход значи е еди какво си откритието. Е, сънуват баници червените бабета докато се излежават по резиденцийките, ама не всичко става.

    Великите СеСеСеРе като изнасяха революции докато можеха и обираха парите на подопечните държави, пенсионните фондове и златните им резерви (и още каквото друго дойде) защо не спонсорираха подобна програма. Защото са първосигнални примати. И хайде кротнете с тоя Менделеев или Ломоносов, това е било преди 200 години. Като обем принос в общата световна наука едва ли е и милионна част. Та къде приматите щяха да пратят който и да е (най-)горе посочените учени. Познай от три пъти, като се има впредвид, че дори и Корольов е бил изкаран от гулага за да работи по космическата програма. И наградата му е била – минимална заплата, заплахата пак да иде в гулаг и без право да напуска който и да град беше, където е работил. И никой извън много тесен кръг да не знае името му (за времето си, до смърта му).

    Какво повече да ти говоря. Че от 28 авиационни конструкторски бюра по време на ВСВ, 25 са били в гулаг. Само 3 отървават защото имат много близки роднини в политбюро.

  3. Anonymous

    Фъфляк, никой не отрича, че огромна част от съвременните технологии, особено ИТ, са създадени в САЩ. Но, повечето са създадени от не-американци. Примерно, Никола Тесла, Айнщайн.

    Джон Атанасов е роден в САЩ, но баща му е българин, а майка му – французойка.

    Най-големите математици и физици в света са англичани, французи, италианци, немци и руснаци.

    Менделеев е руснак.

    Има достатъчно писмени източници, описващи как американски компании и банки като Форд и Union Banking Corporation подкрепят Вермахната по времето на ВСВ.

    След ВСВ тези не са спрели да водят “демократични” войни по цял свят. А, всеки път се оказва, че става дума за някакви природни ресурси.

    И, да, кражба на интелект е, когато САЩ целенасочено създават хаос навсякъде по света с уж благородни цели, принуждавайки хората да търсят по-голяма сигурност в границите на империята им.

  4. Фофу

    Брех как ме светна тоя Anonymous. Крадат казваш тия мръсни крадци капиталисте. Сега разбрах защо ти липсва мозъка. Взели са те с Н1В и там са ти правили мозъчна сукция.

    А чичо Путин дава ли дава на света, ех добряк веселяк. И лекарства и медицинска техника и технически статии които китайците да следят и крадат и Глонаса му открадаха мръсните капиталисте. Нали така беше, първо Глонас, след 10-15 год GPS. И интернета и всичкото хардуер дето изнасят милите руснаци за без пари и дават на бедните.

    Това го е казал още Распутин, ама кой да чете. А от утре почвам и Ноам Чомски. Да видя как се създават блестящи творения срещу рубли.

  5. Anonymous

    Хахаха, цървулчето вече взе да изнемогва. Джордж Карлин бил измислен герой, добре!

    Що да вярвам на хора като Джордж Карлин, Ноа Хомски, Джордж Галоуей? Или, както Мичиу Каку каза в прав текст – САЩ имат тайно оръжие – H1B визи.

    Сега, фъфляка ще пита защо всички искат във ФАЩ? Еми, защото там са всички блага на света, окрадени от цял свят. Въртят едни безкрайни Понци схеми. А, който се усети, го погребват с демократични бомби. Това е ФАЩ.

    Да, най-развитата държава са. Защото крадоха, не защото има нещо специално там.

  6. Фофу

    А последната амеба преди мен също е за възхищение. Вижда се как като понапъне мозъка и може да измисля обиди. И да сложи някой копейка в джоба.

  7. Фофу

    При който и да са американците ще са по-добре от руснаците, при който и да било. Либерали и демократи никага не съм обсъждал. Вие си правите някакви жонглирания които стигат в крайна сметка до крайната цел на червените ви мозъци. Ей тоя например ми цитира някакъв измислен герой само за да ми каже колко е лошо в САЩ и колко не струва американската мечта. Ами дерзайте за руската тогава. Впрочем нея сте достигнали, на рублена заплата сте, много сте и горе долу си оправдавате заплащането.

  8. Anonymous

    Е, не съдете Фофу така строго. Аз му се възхищавам – той е пример колко далеч може да стигне една амеба, ако е достатъчно усърдна.

  9. Anonymous

    Много кефи колко ограничени хора има на тая планета.

    фуфу, я обясни на тия глупави хора защо след като либерастията е толкова прекрасна, 50% от американците гласуваха срещу нея?
    Защо така се получи, че Детройт фалира и е станал на гето?
    От какво са тъй нещастни 162 милиона американци?

    “That is why they call it the American dream, because you have to be asleep to believe it.” – George Carlin

  10. Фофу

    Ей ги пак тролчетата, пуснаха слюнка и скочиха да доказват, че си заслужават рублите и копейките. Точно тия ще ми говорят за предатели. По принцип би трябвало някой админ да се намеси, че плиткоумниците като нямат акъл да излислят нещо смислено, започват да обиждат като бесни.

    ” .. тия кризи, които заличиха трилиони долари спестявания и пенсии на американците и европейците, няма кой да им ги върне.”

    Някой ти е заличил мозъка. Пенсийте са си там и американците и европейците си им се радват. Не ги мисли тях.

    Това да не ти е Путин и подчиненената му Бг върхушка да крадат и диря да няма.

    Бил прибрал парите от допълнителното пенсионно, за да стабилизира икономиката. За да стабилизираш икономика трябва първо да имаш такава. Алоо. Газостанцията с ядрени ракети няма такава и никога не е имала.

  11. Anonymous

    фъфлячето е на заплатка към козяците от № 16. Както тоя се мазни на краварите, така едно време дядко му се е кланял на руснаците. Те предателите в България са без чет.

    Акълът му не стига, за да разбере, че светът не се състои само от гъзолизци. И това да не си съгласен с краварската позиция, не те прави автоматично руски трол, както и обратното.

    Това, че руснаците са зле, не означава, че Комерсант не са прави – тия кризи, които заличиха трилиони долари спестявания и пенсии на американците и европейците, няма кой да им ги върне.

    Не, че Путин не прибра парите от допълнителното пенсионно, за да стабилизира икономиката.

    Но, простотията на едните не са причина да си затваряме очите за простотията на другите.

  12. Anonymous

    Фофу само чу “Русия” и веднага се разписа в темата. Чудя се, дали не ползва някакъв бот, който му засича тази “скъпоценна” дума?

  13. Фофу

    То само Комерсант да беше, я гледай колко трол още се изсипал да обяснява колко са зле тия капиталисте дето дават по няколко хил евро заплати и пенсии и как ей сега вече им е спукана работата. Споко руснаци скоро ще паднат на вашите 300-400 евро заплата. И съответни радвайте се, че друго няма да има, другото дядя Путин и сие олигарси качествено ще окрадат или дадат на военните да правят ракети.

  14. Anonymous

    Тия напъни заприличват на Великата културна революция на Мао Дзъдун – безсмислени цели съчетани с липса на възможности. В либерасткия начин на мислене е заложено, да се вдигат оборотите до и над възможното, единствено заради днес идолопоклоннически възвеличавания чудовищен грях – алчността. Кой днес все още смее да каже, че да живееш в щастлива общност е сравнимо по важност с финансовия резултат на шепата задкулисни олигарси. Едно идеално либерално обществото от овълчени агресивни индивидуалисти е по условие самодезорганизиращо се и затова елементарно манипулируемо, което е и действителната цел на идеологията…

  15. -

    Двамата анонимни определено са прави – либерастия и политическа демагогия, това е основата на планираната “Индустрия 4.0”.

    Аз ще допълня, че тая “Индустрия 4.0” няма на какво да стъпи, защото няма революция в технологиите. Само разни поплювковци се напъват да обясняват величието на фейсбоклука, luber и airbnb. Но, никой от тези не предлага услуги, които не са съществували преди. Просто са поредната автоматизация на вече съществуващи такива.

    Facebook? Slack? Има десетки messengers, IRC е на над 20 години; форумите и message boards са от 80-те години на миналия век.

    Uber? Споделеното пътуване започна преди тях – форуми, message boards. Те просто го автоматизираха, но поне беше за споделено пътуване. В крайна сметка се превърнаха в оператор на таксита, т.е. тези дори регресираха.

  16. Anonymous

    Очертаващата се дилема предстои да бъде решена от политиците

    Най-краткият виц : ще бъде решен от политици

    Той станал политик за да не бара работа ,
    обаче ще оправя.

  17. Българин

    Момче, ходи се прегледай. Каква Русия те гони. Промит мозък.

  18. Случаен

    Още щом прочете човек, че статията е препечатана от руския Комерсант и му става ясно, че няма как да не е поръчково изпълнение.
    Спусканите опорни точки от Кремъл към медиите в Русия е ясно, че трябва да покажат на обикновения руснак, че икономиката в Русия е зле, доходите на обикновения руснак падат последните 3 години, но Запада също кой знае колко не е напреднал за това време.
    Относно задаващата се индустриална или технологична революция най-точно говори шефа на Cisco. Човека ясно заяви, че след 10 години 80% от високотехнологичните компании в момента ще са фалирали (подобно на Nokia), защото няма да успеят да са на върха на задаващите се технологични вълни и ще бъдат пометени.
    В Кремъл осъзнават, че тези технологични вълни ще ги пометат и тях и затова подобни статии целят да омаловажат това което предстои.

  19. Anonymous

    Типичните либерални мечти – за реките от магизи все им пречат болните и старите. Скоро ще им хрумне, да ги рециклираме, за да не им пречат на “разтежа”.

Коментар