Работници унищожават машините, които ги заменят

Роботите изземват местата на нискоквалифицираните работници, което създава огромно напрежение в обществото (снимка: CC0 Public Domain)

Бунтове срещу автоматизацията на производството на чай избухнаха в Кения. Горят машини, има сблъсъци с полицията. Работниците в плантациите настояват да бъдат прекратени уволненията и замяната им с роботи. Властите ги подкрепят, но корпорациите не слушат никого – една такава машина не отстъпва по производителност на 100 работници и освен това не получава заплата.

Работниците се бунтуват в отчаян опит да спрат роботизацията, заради която много от тях са на ръба на уволнението. Някои са имали дори по-малко късмет – вече са уволнени и заменени с роботизирана система за прибиране на реколтата, разказва Semafor Africa.

Ситуацията се нажежава

През последната година в Кения са регистрирани най-малко 10 случая на пожар в машини за бране на чай. В страната има масови протести срещу автоматизацията на тази дейност, които вече вземат жертви. Неотдавнашните сблъсъци между работниците на чаените плантации и полицията доведоха до смъртта на един от тях и наранявания на десетки души и от двете страни.

Ситуацията изглежда се нажежава, тъй като от споменатите 10 машини девет изгоряха през май 2023 г. Всички те принадлежаха на компанията Ekaterra и се използваха в производството на чай Lipton. Размерът на щетите възлиза на 1,2 милиона долара, според собствените изчисления на компанията.

Кения е един от трите най-големи износители на чай в света. Страната затваря челната тройка след Китай и Шри Ланка, а този бизнес ѝ носи суми с девет нули. Данните за 2021 сочат, че Кения е изнесла чай за 1,2 милиарда долара.

Възможно е такъв значителен успех да е именно резултат от автоматизацията на производството, тъй като сред тези, които отглеждат чай в кенийските плантации, личат имената на гигантски корпорации като Browns Investments, George Williamson и споменатата Ekaterra, всяка от които доброволно заменя берачите на чай с машини. Тези компании събират реколтата в плантации в Керичо (най-големият град в Кения) с обща площ от повече от 80 хиляди хектара.

Властите са безпомощни

Кенийските власти също не възразяват срещу роботизирането на процедурата по бране на чай, но изобщо не са съгласни с пълното изоставяне на работниците. Например, през март 2023 г., два месеца преди масовия палеж и протестите, работна група от кенийското правителство призова компаниите в Керичо да се придържат към съотношение 60:40 на механизиран и ръчен труд.

Правителството също така работи по насърчаване на законопроект за ограничаване на вноса на автоматизирани системи за бране на чай в страната и провежда публични изслушвания. Всяка анкета показва, че хората в Кения в по-голямата си част са против автоматизирането на процеса на бране на чай.

Замяната на хората с роботи в чаените плантации в Кения започна доста отдавна – преди повече от 10 години. Последствията от това бяха масови съкращения, въпреки че сега не се говори за пълно отхвърляне на работната сила. През последното десетилетие обаче 30 хиляди берачи на чай са загубили работата си – компаниите решиха да спрат да плащат заплати и да ги заменят с машини.

Една машина заменя 100 души

По обем на извършената работа, една машина се равнява на 100 работници. Корпорациите, избрали механизацията, обясняват, че тя е „критична” за техния международен бизнес в днешната конкурентна среда. Според изчисленията на Ekaterra, автоматизацията в събирането на чай води до огромни спестявания на пари – събирането на 1 кг растения с ръчен труд струва на компанията 0,11 долара, а механизирано – само 0,03 долара.

Кения е не само един от най-големите износители на чай в света, но и абсолютен лидер по безработица сред всички страни от Източна Африка. Данните от четвъртото тримесечие на 2022 г. сочат, че приблизително 14% от работоспособното население на страната е безработно от дълго време.

Експертите на Световната банка смятат, че това е именно резултат от продължаващата автоматизация на труда не само в чаените плантации, но и в други области. Като пример те дават банковия сектор, както и застрахователните компании.

Експерти, интервюирани от Semafor Africa, споделят, че автоматизацията на работата в Кения и други страни в Африка ще продължи с главоломна скорост, особено на фона на широкото използване на изкуствен интелект. Те вярват, че настоящата ситуация в чаените плантации, с всички протести и палежи на машини, може да бъде ранен знак за бъдещо по-глобално напрежение, ако правителствата и компаниите не намерят начини да помогнат на работниците.

Повечето берачи са млади, много от тях са жени, и често им липсва капацитет и умения да успеят извън сектора на чая. Преквалификацията на земеделските работници, както и създаването на повече работни места и диверсификацията на икономиката в общностите, отглеждащи чай, ще бъдат от ключово значение за противодействието на насилието и нарастващия гняв.

Механизацията има смисъл за производителите на чай и е малко вероятно те да се откажат от машини, които ще намалят разходите им. Но тази тенденция вероятно ще продължи да вреди на селските общности, където земеделските работници играят централна роля в икономическата дейност. Хората ще продължат да се противопоставят на тези промени, защото нямат алтернативни възможности за работа.

Необратима тенденция

В момента Китай е най-големият износител на чай в света. В тази страна, както и в Кения, компаниите бързат да механизират прибирането на чай възможно най-бързо и основният им аргумент са парите.

Според публикация на експерти от Института по селскостопанско инженерство към Академията на селскостопанските науки на Дзянси, ръчното бране на чай представлява повече от половината от разходите за производство на тази напитка. Изданието призовава за още по-ефективна механизация на индустрията.

„Разработването и популяризирането на машини за бране на чай е от полза за подобряване на производителността на труда, намаляване на разходите за труд, подобряване на конкурентоспособността на чаените продукти на пазара и насърчаване на устойчивото развитие на чаената индустрия”, се казва в документа.

Коментар