„Умните” фабрики – двигател на „голямото нулиране”

Производството в „умни” заводи е по-ефективно и по-екологично
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният икономически форум добави 15 нови „интелигентни” производствени обекта към своята „глобална мрежа от лидери” и заяви, че продукцията сред тези пионери на Индустрия 4.0 се е увеличила с 93% през последната година – през ерата на Covid.

Сред тях са фабрики, собственост на Bosch, Foxconn, HP, Tata Steel и пивоварната Tsingtao в Азия; Johnson & Johnson, Procter & Gamble и Siemens в Европа; Ericsson и Procter & Gamble в Северна Америка, отбелязва Enetrprise IoT Insights.

Според двугодишния преглед на McKinsey & Company за индустрията, общият брой на „интелигентните” фабрики в мрежата е 69. Новите попълнения от септември 2020 г. са 10 завода, включително такива, които са собственост на Alibaba, Unilever, Renault, Saudi Aramco и Schneider Electric.

Списъкът с лидерите на Индустрия 4.0 позиционира най-„умните” фабрики в света като „двигател на голямото нулиране”, според авторите му. Идеята е да се създаде „платформа за разработване, възпроизвеждане и мащабиране на иновации”.

Световният икономически форум излезе с информациа, че мрежата от подобни фабрики-пионери е постигнала средно 93% скок в продукцията през периода на бума на Covid-19, въпреки наложилото се „безпрецедентно прекъсване” на обществения живот и индустриалните процеси в глобален мащаб.

Според доклада, 53 процента от фабриките са регистрирали „измерими и подчертани ползи за устойчивостта на околната среда”, а някои от тях са отчели „почти тотално намаляване на емисиите на CO2, [плюс] двуцифрено увеличение на ефективността и намаляване на използването на материали”.

Междувременно според изследването, 74 процента от компаниите все още са „заседнали в пилотно чистилище”.

Коментари по темата: „„Умните” фабрики – двигател на „голямото нулиране””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    До Настрадин Ходжа

    Преди два века е имало такива като теб. Наричали са ги лудити. Чупели машините.

  2. Фофу

    ха Какви сънища сънуваш бе човек ? Доставчиците на платове щели да научат, че е с роборти и ще вдигнат цените си ? Абе кой те пита ти как работиш или ти питаш ли те как работят.

    Натиска на обществото е, че всеки търси най-евтиното. Точка. После като се прибере на компа и почва де рИве, че роботи му взимат работата.

  3. ха

    Фофу всъщност спъването на процеса на замяна на хората с роботи в много индустрии е просто в резултат на “изискването на обществото” да го наречем. Например ако се създаде шивашка фабрика без шивачки (а това не е невъзможно и дори не е толкова сложно), то автоматично доставчиците ти на платове ще ти вдигнат цените си толкова, че на практика пак няма да печелиш повече от въпросните подобрения.

  4. Фофу

    Настрадин Ходжа 17/03/2021 21:36, ами то е така, но на практика не е съвсем. Можеш да бъдеш сигурен, че има хора които мислят по тези въпроси и повечето от каквото е могло да бъде направено е направено.

    О тук нататък, да продължава развитието, но при много индустрии се стигало до там, че слад всички калкулации на цени, време, технически компромис дава предимство на човешкият фактор. Или по-точно, човек в комбинация с някакво устройство или автоматичен процес са достигнали до макса на продуктивност. И при наличните научно технически средства не се очертава друг вариант.

  5. Настрадин Ходжа

    Започна се…… Сега като се сетят и “шивашките” фирми в България даже, че може да се автоматизира всичко ..и ще изревем “безработни смеее”..
    За всичко което се сетя може да се автоматизира:
    – логистика; спедиция;
    – търговия; shopping;
    – услуги и т.н.

    Общо взето навсякъде може да оптимизират процесите поне с по 50-70 % благодарение на роботика и компютъризация, НО…нявсякъде ще са полезни хората (мислещите!!) и ще се ползват като оптимизиращо звено и като последен фактор обезопасяващ и коригиращ ситуацията…
    Тоест мислете и се подсигурявайте с допълнителни източници на доходи, че…не знаем кога ще се наложи да се преквалифизираме / уволняваме …

Коментар