Apple търпи много брак от производството в Индия

Производството в Индия на калъфи за iPhone се оказа доста проблематично за Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният гигант Apple се сблъска с непредвидени трудности при преместване на производството на своите устройства от Китай в Индия. Според медийни публикации, индийските изпълнители на Apple не успяват да произвеждат продукти с необходимото качество.

В момента за Apple е трудно да се откаже от услугите на китайските си партньори. Компанията насища Индия с инженери и дизайнери от САЩ и Китай, за да следят работата на местните работници и да подобрят нейното качество, отбелязва в публикация по темата Файненшъл Таймс.

50% брак на калъфите за iPhone

Индийските фабрики за компоненти за iPhone произвеждат дефектни продукти. Повечето оплаквания са за качеството на калъфите, което не отговаря на стандартите на самата Apple и може да предизвика въпроси дори сред най-непретенциозните купувачи.

Индийски производител на калъфи за iPhone дава 50 процента брак, поради нискоквалифицираните работници, и може да са необходими месеци за коригиране на ситуацията. Името на производителя не се съобщава. Известно е само, че заводът е в Хосур и е собственост на компания, която е част от индийския конгломерат Tata.

Apple ще трябва да реши кое е по-изгодно за нея – да продължи опасното сътрудничество с Китай и да получава високо качество или да се примири с брака в Индия и да не зависи от геополитиката и вътрешните китайски ограничения.

Ситуацията с качеството на продуктите на фабриката в Индия е ужасна дори по стандартите на китайски доставчик на смартфони от трето ниво. Буквално всеки втори калъф не отговаря на стандартите и не може да бъде изпратен във фабриките на Foxconn, основния партньор на Apple в сглобяването на iPhone и други устройства с логото на ябълката. Това заплашва да наруши времето за сглобяване на нови iPhone устройства.

Случващото се в завода в Хосур изобщо не е това, което Apple изисква от своите доставчици. Компанията се стреми към нулев брак, което означава, че индийската фабрика е длъжна да направи всеки калъф, който произвежда, напълно съвместим с изискванията на Apple, ако иска да получава поръчки.

Според източници на Файненшъл Таймс, ръководството на завода е наясно със сериозността на ситуацията и възнамерява да подобри уменията на своите работници, като по този начин повиши качеството на готовия продукт, но това може да се проточи с месеци.

Кога точно фабриката в Хосур ще се отърве от клеймото на некачествен производител, не е известно, както не е ясно дали Apple ще чака търпеливо това да се случи. Възможно е в момента компанията да търси нов партньор сред индийски изпълнители, които могат да работят по-добре.

Защо Apple се премества в Индия

Apple се стреми да премести производството в Индия възможно най-скоро, поради няколко причини, свързани с Китай. Първата е бързият растеж на китайската икономика и благосъстоянието на нейните жители. Това е свързано с увеличаване на разходите за труд, тоест сглобяването на iPhone, iPad и MacBook в Китай всяка година струва на Apple все повече и повече.

Втората причина е геополитиката. Американската компания е много зависима от страната, с която правителството във Вашингтон води интензивна търговска война от пет години. САЩ се опитват да унищожат ИТ индустрията в Китай, което засегна Apple – компанията искаше да купи флаш памети от YMTC, но сега тя е под санкции, поради което не може да си позволи модерно литографско оборудване и като цяло да работи. Това доведе до масови съкращения.

Третата причина е продължаващата борба на китайските власти с коронавируса Covid-19. В останалия свят ковид ограниченията отпаднаха още през 2021 г., но властите в Китай продължават с локдауните, които водят до спиране на производства.

Foxconn, която сглобява устройства на Apple, изпита всички „прелести” на тези ограничения. Нейните работници бяха принудени да прекарват нощите в предприятията, а някои насилствено държани в общежития, като дори не им беше позволено да отидат до хранителния магазин.

Работници, които се разбунтували и опитали да избягат, са били заловени и бити. Все пак 20 хиляди работници са успели да напуснат работните си места. Компанията се опитваше да ги привлече обратно с парични компенсации, отначало оскъдни, по-късно доста големи, но напразно.

Бизнесът преди всичко

Твърдата политика на китайските власти по отношение на ковид ограниченията причини на Apple финансови загуби. Foxconn приключи четвъртото тримесечие на 2022 г. със спад в приходите, поради смущения в операциите – първият спад от четири години насам.

Apple е преди всичко голям бизнес и целта на всеки бизнес са парите. Тъй като не искаше да губи заради Китай, Apple реши да инвестира в Индия. Инцидентът със завода в Хосур вероятно не е единственият. За да не се случва това в бъдеще, Apple изпраща своите дизайнери и инженери от Калифорния и Китай във фабрики в Южна Индия, за да обучават местните жители и да помогнат за организиране на производството.

Индия понякога поднася на Apple и други изненади. Например, през декември 2020 г., в края на глобалната пандемия от коронавирус, работниците в индийския завод за сглобяване на смартфони на Wistron организираха мащабен хаос. Протестната акция, в която участваха около 2000 души, бе провокирана от лъжа със заплатите – от Wistron месеци наред им плащаха суми, в пъти по-ниски от обещаните.

Коментари по темата: „Apple търпи много брак от производството в Индия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    За съжаление, не може да се сравняват индийските тулупи с дръпнатите пъргави котараци. Предполагам им трябват (на индийците) час и половина обедна почивка. Един приятел ходи наскоро там. Вика, муфкат люто та им текат сълзи. Трябват им само 40 мин. за да изядат храната с пъшкане и потене. После още толкова да почиват след натоварването и да се науригват.

    Винаги ми е било странно, как две геогравски долепени държави имат толкова различна антропология.

  2. :o)

    обаче паааааардон сър…расова полит коректност моля

  3. Петя

    Ако Епъл не може да си позволи роботизация за да не търпи брак , тогава нека да търпи брак . И без това телефоните и компютрите им са пълен шит от доста дълго време насам нямат нищо общо с качеството на до Джобс ерата.

  4. естествен антагонист

    алчността няма граници

  5. Anonymous

    Искат евтин работна ръка
    обаче
    да знаят/могат всичко?

Коментар