Нов AI алгоритъм усеща симпатията между хората

AI алгоритмите вече разбират дали двама души изпитват взаимна симпатия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от университета в Синсинати разработиха технология за разпознаване на „физиологичния синхрон” на двама души само на базата на техните реакции – пулс, дишане и изпотяване. Така изкуственият интелект би могъл да разпознае и магическо явление като „любов от пръв поглед”.

Днес физиологичните данни се събират лесно от носими електронни джаджи, което прави възможно откриването дори на несъзнателните симпатии на събеседниците. Новата AI платформа може да определи в реално време дали те са на „една и съща дължина на вълната”.

Взаимната симпатия се проявява по-дълбоко в хода на сериозен разговор или при съвместно решаване на сложен проблем. Всичко това лесно се открива в процеса на анализ на речта, но се проявява и в такива реакции на вегетативната нервна система като синхронизиране на пулса, дишането и др.

„Физиологичният синхрон е очевиден дори когато хората говорят през Zoom”, споделя съавторът на изследването Весна Новак, асистент по електроинженерство в Колежа по инженерство и приложни науки на Калифорнийския университет.

В същото време проучването е насочено към разграничаване на сценариите на разговор въз основа само на физиологични показатели. Думите могат да измамят или неволно да подведат, докато физиологията е почти невъзможно да измами. Поне не и без специално обучение, което не присъства в ежедневните ситуации.

В експеримент с хора компютърният алгоритъм е успял да направи разлика между четири комуникационни сценария с до 75% точност. „С нашата система можете да определите кои хора в една организация работят най-добре заедно като група и кои са естествени антагонисти”, казват авторите.

Също така алгоритъмът може да помогне за включване на учениците в комуникация с учителя, да оцени доверието на пациента в лекуващия лекар и дори да намекне за потенциалното развитие на по-нататъшните взаимоотношения на една двойка още на първата среща.

Коментар