Рансъмуер атаките се насочиха към индустриалния сектор

Един рансъмуер може да наруши работата на десетки хиляди комунални системи по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на атаките с рансъмуер срещу индустриални предприятия се е увеличил с 87% през 2022 г., в сравнение с предходната година. Повечето от зловредния софтуер атакува производствения сектор, сочи доклад на компанията за киберсигурност Dragos.

Най-често киберпрестъпниците атакуват ресурсите на минни компании в Австралия и Нова Зеландия, както и американски и европейски компании, специализирани във възобновяеми енергийни източници, според доклада, на който се позовава Блумбърг.

Засилват се атаките в секторите на енергията, храните, водата, електричеството и природния газ. Един рансъмуер е достатъчен, за да наруши работата на десетки хиляди системи, които помагат за управлението на комунални мрежи по целия свят.

Заплахите за енергийния сектор и критичната инфраструктура се увеличиха след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г., въпреки че общият обем на атаките беше по-малък от очакваното.

За предотвратяване на мащабни инциденти компаниите бяха посъветвани да разработят ефективни планове за реагиране, както и да подготвят инструменти за наблюдение на инфраструктурата и защитен достъп до системите, включително за двуфакторна авторизация.

Въпреки увеличаването на инцидентите с рансъмуер, жертвите са по-малко склонни да плащат откупи: през 2022 г. те са дали $456,8 милиона на киберпрестъпниците, в сравнение с $765,5 милиона през 2021 г., наскоро изчисли Chainalysis.

Коментар