Изкуствен интелект управлява F-16 повече от 17 часа

VISTA X-62A е модифициран F-16 изтребител, оборудван с авионика Block 40
(снимка: Kyle Brasier, U.S. Air Force)

Експериментален изтребител, базиран на една от версиите на F-16, е тестван под управление на изкуствен интелект във военновъздушната база Едуардс в Калифорния, съобщи американската корпорация Lockheed Martin.

В продължение на повече от 17 часа изкуственият интелект самостоятелно е управлявал модела  VISTA X-62A. За подсигуряване, в пилотската кабина е имало екипаж, готов да поеме управлението, ако се наложи.

VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft) е учебен самолет, разработен от Lockheed Martin в сътрудничество с Calspan Corporation. Моделът е оборудван със софтуер, който позволява симулиране на характеристиките на други самолети.

Според представители на Училището за тестови пилоти на военновъздушните сили на САЩ, VISTA ще „паралелизира” разработването и тестването на модерни AI технологии и нови варианти на безпилотни летателни апарати. Очаква се този подход да ускори развитието на автономни безпилотни платформи и добавянето на важни тактически способности към изтребителя.

VISTA X-62A е модифициран изтребител F-16D Block 30 Peace Marble II, оборудван с авионика версия Block 40. Въпреки че изглежда като обикновен F-16, той използва технологиите VISTA Simulation System (VSS) на Calspan, както и MFA и SACS на Lockheed Martin.

Последните две технологии отговарят за новите възможности, които позволяват експерименти с помощта на AI и системи за автономни полети. SACS се основава на архитектурата Enterprise-wide Open Systems Architecture (E-OSA), на която стъпва компютърът Enterprise Mission Computer версия 2 (EMC2), наричан още Einstein Box.

SACS осигурява допълнителна интеграция на усъвършенствани сензори, многостепенна система за сигурност и набор от дисплеи Getac в двете пилотски кабини на самолета. Тя също така позволява бърза промяна в софтуера с цел увеличаване на честотата на полетните тестове и ускоряване на разработката на AI и автономни системи „за гарантиране на националната сигурност на САЩ”.

Автономният полет с продължителност повече от 17 часа под контрола на AI е проведен в рамките на серия от тестове миналия декември. Lockheed Martin подчертава, че използва AI технологии от десетилетия, за да увеличи максимално производителността и безопасността на летателните системи, което им позволява бързо да вземат по-информирани решения.

Очаква се VISTA да продължи да играе основна роля в бързото развитие на AI и автономните системи за нуждите на ВВС на САЩ. Докато моделът преминава серия от стандартни проверки, полетите в базата Едуардс ще продължат през 2023 г.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект управлява F-16 повече от 17 часа”

добавете коментар...

  1. op

    Да обучаваш машина да убива хора е лудост, да си въобразяваш, че точно теб ще те пощади е безумие, ти да не си и роднина, да не си и братовчед?

  2. Anonymous

    Lockheed Martin подчертава, че използва AI технологии от ДЕСЕТИЛЕТИЯ,

    Още f117(70те год) излита сам; много са напреде в ai

Коментар