Ще печатат на 3D принтер училища в Мадагаскар

3D печатът може да помогне за бързо и устойчиво строителство на училища в Мадагаскар
(снимка: Thinking Huts, Studio Mortazavi)

Неправителствена организация е амбицирана да построи училища по технологията на 3D печат в Мадагаскар. Твърди се, че сградите ще са много по-здрави отколкото класическите постройки с тухли и дори от бетонните конструкции.

През последните няколко години технологията за 3D печат в архитектурата извървя пътя от любителски експеримент до сериозна технология за изграждане на какво ли не – стоманени мостове, офис-сгради и жилища. Изглежда скоро ще стане широко разпространена и в строителната техника. Най-новата стъпка в тази област е план за създаване на първото в света училище, „отпечатано” на 3D принтер – то ще е в Мадагаскар.

Проектът за училището, което предстои да бъде „отпечатано”, е резултат от сътрудничество между неправителствената организация Thinking Huts и архитектурната фирма Studio Mortazavi, с помощта на Hyperion Robotics, съобщи GreenTech.bg. По план строителството трябва да започне тази година, а Thinking Huts се надява да събере 350 000 щатски долара, за да реализира начинанието.

Печатът на училището ще отнеме около 22 дена, според авторите на проекта
(снимка: Thinking Huts, Studio Mortazavi)

Ако всичко върви добре, проектът ще включва едноетажна сграда с площ около 157 кв. метра, с пространство за около 30 учащи. Ще бъдат инсталирани слънчеви панели за захранване и система за събиране на дъждовна вода, докато интериорите ще са естествено вентилирани. Цялостната форма на сградата е замислена като „шушулка” – идеята е, че по всяко време могат да се добавят допълнителни „шушулки” с относителна лекота, ако е необходимо.

Сградата ще бъде построена по метод, познат от други архитектурни проекти, отпечатани с 3D принтер: екструдиране на циментова смес от местен произход, слой по слой, докато основната структура бъде завършена. След това хора – строители – ще добавят гофриран метален покрив, както и други завършващи елемент като врати и прозорци.

Всяка сграда, отпечатана на 3D принтер, ще осигури възможност за обучение на 30 ученика
(снимка: Thinking Huts, Studio Mortazavi)

Екипът казва, че процесът на печат по план ще отнеме около 22 дена, което е по-бързо от традиционните строителни техники в района. Наред с това трябва да се отбележи, че сградата ще има пространство за изолация между вътрешната и външната стена.

„Стената, произведена чрез процес на 3D печат, ще бъде 27 пъти по-здрава от глинената тухла, изсушена на слънце, 3,5 пъти по-здрава от печена глинена тухла и два пъти по-здрава от стандартния бетон”, се казва в прес-съобщението.

Формата на сградата е замислена като „шушулка”, с възможност за лесно разширение
(снимка: Thinking Huts, Studio Mortazavi)

„Тази якост осигурява много по-голяма устойчивост на разрушаване и структурно увреждане на стената, отколкото използването на глинени тухли (изпечени в пещ или изсушени на слънце) или дори от традиционния бетон. Това е от ключово значение за запазването на безопасността на учениците и увеличаване на полезния живот на сградата”, допълват авторите на проекта.

Училището е пилотен проект и, гледайки към бъдещето, Thinking Huts се надява да разшири идеята, за да осигури повече училища на други места в Мадагаскар и дори по целия свят.

Коментари по темата: „Ще печатат на 3D принтер училища в Мадагаскар”

добавете коментар...

  1. Дюлгер

    „Стената, произведена чрез процес на 3D печат, ще бъде… и два пъти по-здрава от стандартния бетон”

    Е, как ще стане това, като няма да се ползва арматура ?

Коментар