Капсули със слънчеви панели приютяват бездомни

Захранването на капсулите за бездомни се осигурява от слънчеви панели
(снимка: Ulmer Nests / Facebook)

Зимата е трудно време за бездомните хора. Макар че има центрове за настаняване, не всички знаят за тях, а броят на местата е ограничен. За да реши проблема, управата на германския град Улм е изградила специални капсули със слънчеви панели за бездомните. Те са напълно автономни и осигуряват място за спане при лошо време.

Така наречените Ulmer Nests (или Ulm Nests) са един от общинските проекти, насочени към подпомагане на бездомните през студения сезон. Капсулите имат дървена рамка и изолационен слой, който предотвратява проникването на влага вътре.

Захранването се осигурява от слънчеви панели, а вътре са инсталирани сензори, които могат да анализират температурата, нивата на кислород и дим. Ако показанията са на опасно ниво, се включва вентилационната система.

Хората в капсулите могат да общуват помежду си, използвайки радиокомуникация. Също така капсулата е свързана със социални работници, които при необходимост могат да окажат помощ на бездомните.

Сензори анализират температурата, нивата на кислород и дим в капсулата
(снимка: Ulmer Nests / Facebook)

Системата сигнализира, че хората са вътре в капсулата и всяка сутрин социалните работници проверяват съоръженията. Освен това капсулите се поддържат чисти от инициативна група.

Според официалната информация, производството на капсулите струва на общината 35 000 евро, а разходите за експлоатация са около 6 000 евро.

Коментари по темата: „Капсули със слънчеви панели приютяват бездомни”

добавете коментар...

  1. ха

    Добре, /мало/умнико drrr. Разбирам, че не може да схванеш какво казвам, но не мога по-ясно да го обясня, че да го схванеш…

  2. до ХА /мало/умника drrr

    Заглавие – “Капсули със слънчеви панели приютяват БЕЗДОМНИ”, къде видя туристи планината, чете ли изобщо статията?, и социалните и те ли ще ходят в планината да обслужват такива пишман умници като теб?

  3. ха

    Каква кучешка колиба бе малоумници? Това си е твърдотелна палатка при това с някои екстри. А да сте чували за хора, туристи по планините, които използват далеч по-примитивния платнен вариант???

  4. Anonymous

    Отново тъпата.

  5. :o)

    Кучешка колиба за нуждаещите се докато 1% от света държи 80% от парите и благата 🙂

  6. drrr

    Не мога да си представя да живея в такова нещо, а ако трябва – сигурно ще се самоубия.

  7. ха

    Интересно ми е колко такива капсули са направили? Освен това защо не измислят подобен вариант и за туристи в планината?

  8. До цирк

    Тъпак

  9. Pff

    Ti si idiot

  10. Иван

    Популизъм

  11. Цирк

    За тези пари да бяха стегнали някоя пустееща сграда. Пълен цирк. Тея пари да им ги бяха дали, да си наемат стая в хотел

Коментар