Най-богатият човек ще помага на бездомни и бедни

Благотворителна фондация, създадена от най-богатия човек на планетата, ще финансира инициативи за осигуряване на подслон за бездомни и подготвителни училища за деца от семейства с ниски доходи. Децата там ще бъдат третирани като клиентите на Аmazon – с искрена загриженост, казва шефът на онлайн магазина Джеф Безос.

Фондацията на Безос с начален капитал от $2 милиарда се нарича „Bezos Day One Fund“. В социалната мрежа Twitter той пише, че целта на фонда е да подкрепя бездомни семейства и образователни програми за групи от населението в неравностойно положение. Предприемачът реализира проекта заедно със съпругата си Макензи Безос.

През юли т.г. Джеф Безос стана най-богатият човек в съвременната история, със състояние повече от $150 млрд. Той счупи рекорда на Бил Гейтс, основателят на Microsoft, който през 1999 г., в разгара на дотком истерията, достигна $149 млрд. по сегашната стойност на долара. Критиците на Безос многократно призоваха милиардера да насочи част от средствата си към благотворителност.

Фондацията ще се състои от две подразделения. Първото от тях, наречено „Day 1 Families Fund“, ще спонсорира съществуващи организации с нестопанска цел, които помагат на бездомните. Предвиждат се годишни награди за онези организации, които осигуряват подслон и маса за млади семейства. Като пример Безос посочва благотворителната организация Mary’s Place в Сиатъл, според която децата не трябва да прекарват нощта на открито.

Второто подразделение, „Day 1 Academies Fund“, ще финансира създаването на мрежа от предучилищни институции с преподаване по метода на Монтесори и пълни стипендии на деца от бедни семейства. Фондацията ще създаде организация, която ще ръководи директно тези институции.

По думите на Безос, фондацията ще използва същите принципи, които управляват Amazon. Най-важният от тях ще бъде искрената, интензивна загриженост за потребителя. „Децата ще бъдат потребители“, казва той. Става дума за философията „Day 1“ на Amazon, в чест на която всъщност е наречен фондът.

Съобщението за създаване на фонда идва на фона на критики за ниските заплати и лошите условия на труд в Amazon. В края на август организацията с нестопанска цел New Food Economy установи, че част от служителите на Amazon в най-малко пет щата са били принудени през 2017 г. да купуват продукти с купони за храна, отпускани в рамките на правителствената програма за допълнителна хранителна помощ (SNAP). Картите дават право на отстъпка при закупуване на продукти от граждани, чийто доход е под определено ниво.

През миналата година в Аризона приблизително един на всеки трима служители на Amazon е получил такива талони или живее с някой, който ги е получил. Общо, това са 1800 души. В Пенсилвания един от всеки десет служители на компанията е използвал карти за хранителни стоки – или повече от 1000 души. В Охайо, около 700 служители на Amazon са използвали купони, т.е. около 10% от общия им брой в щата.

В отговор на критиките, Amazon поясни, че в проучването са включени, наред с други, и служители, които са работили временно за компанията или на непълно работно време. Представител на гиганта в онлайн търговията заяви, че докато Amazon предлага стотици свободни места за пълен работен ден, някои служители предпочитат непълно работно време, заради гъвкавостта и по лични причини.

Популярният сенатор-демократ Бърни Сандърс дори предложи законопроект, с който да накара големи компании като Amazon да плащат повече на своите служители. Според документа, тези дружества ще плащат специален данък за всеки долар държавна помощ, който получават техните служители, вкл. талони за хранителни продукти и жилищни субсидии.

Законопроектът се нарича „Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies (Stop BEZOS)“, т.е. да бъдат спрени „лошите работодатели“, като се сведат до нула субсидиите. Предполага се, че данъкът ще се приложи за дружества с 500 или повече служители. Те ще плащат като допълнителен данък сума, която държавата е похарчила, за да помогне на техните служители.

Коментари по темата: „Най-богатият човек ще помага на бездомни и бедни”

добавете коментар...

 1. bobo

  дъ живей къпитълизъмъъъъъъъъъъъъъ

 2. Фофу

  Ей вият тия червени тролове от Позитано та пушек се вдига. Хайде вашите другарчета които грабят държавата вече 80 год. да дадат повече.

 3. Anonymous

  Не вярвам, че тази погнусяваща порода изедници може да има дори наченки на съвест. Бил Гейтс няколко пъти ни проглушаваше ушите как дарява половината от състоянието си, ама не обедня нито с цент. “Благотворителността” му се състои това, че фондацията му изкупува фамацефтични патенти, за да ги изтегли от обращение и предотврати свободна конкуренция.

 4. ха

  >Картите дават право на отстъпка при закупуване на продукти от граждани, чийто доход е под определено ниво.
  Какви карти бе хора? Купоните ли имате предвид?

  Иначе лесно е да коментираш така наизуст, четейки само статията. Поразрових се за споменатата в статията правителствена програма “Supplemental Nutrition Assistance Program”. Като резултат с наличен в интернет калкулатор определям, че в щата Охайо човек със заплата от 1300 долара има право на 15 долара помощи и ще влезе в бройката на споменатата статистика, ако си ги поиска (в Илинойс помощи се дават дори при заплата 1500).

  Така, че умници оплаквайте бедните Амазон служители, които може би взимат по 2200 лева заплата, вместо африканските деца, които имат 40 долара месечен доход на цялото семейство. Ако се опитате да ме опонирате, че там вероятно и цените са високи – да така е, но и за това има информация в интернет (открих това: expatistan.com). Оказва се, че сумарно там е по-скъпо два пъти. Така значи тук човек със заплата 1100 лева трябва да бъде на социални помощи, като забележете – последният няма никакви разходи нито за наем нито за друго.

 5. Yo

  Обвиниха го, че служителите му вземат социални помощи от държавата и че трябва да уринират в бутилки вместо да ходят до тоалетната. Изведнъж стана филантроп. Брей, колко съвестен човек…

 6. niki boy

  Към критиките може да добавим и факта ,че се знае за опити за самоубийство на служители от Амазон. Имаше един такъв миналата година.Иначе условията им на труд явно са мизерни ,защото и английското правителство нещо ги беше погнало преди време.

 7. Бг

  Браво един богат и добър да има на този свят който да дарява на безопасността който имат нужда истинс истински филантроп

 8. (:

  Тоя що първо не се погрижи за служителите на Амазон, които са на държавни помощи (храна, задравеопазване), въпреки че са на пълен работен ден?

  Сега вече можете да се насладите на капитализЪма в пълния му разцвет.

  Е, друг е въпросът, че Ноам Чомски го нарича държавно субсидиран капитализъм, не реален капитализъм.
  Под субсидии той разбира не само финансиране, но и военните интервенции, подривната дейност на ЦРУ (убийства, подмяна на правителства), действията на МВФ и прочее.

 9. лу съфър

  за получателят на даренито е унизително като човек с морал и чест. и служи предимно за повече слава, удовлетворение на психическите и социалните нужди и за прикриване на някои недостатъци на дарителя. средствата би трябвало да се разпределят справедливо и никое живо същество да няма нужда от такиви помощи.

Коментар