В Испания добиват електричество от портокали

Ненужните декоративни портокали са ценен източник на електрическа енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Иновация на испански инженери обещава ефективно преобразуване на ненужни декоративни портокали в електрическа енергия. Не става въпрос само за спестяване на пари, а и за справяне с отпадъците.

Има една поговорка – когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада. Е, испанските инженери са преобразували тази сентенция в нещо, приложимо към цитрусовите плодове в еко-ерата: когато животът ви дава портокали, направете си … eлектричество.

Изследователи от Севиля са намерили начин да превърнат в ток многото тонове плодове, които всичките 48 000 портокалови дървета из града пускат по улиците. Вместо да оставят лепкавата органична материя по земята, те събират гниещите портокали – метанът от тях се превръща в електроенергия, съобщи GreenTech.bg.

Общинската компания за вода Emasesa стартира тази нова програма, като използва 35 тона плодове в съоръжение, което превръща органичните вещества в електричество. Метанът, уловен от ферментиращите портокали, задвижва генераторите за пречиствателните станции за вода.

Ако експериментът с портокалите е успешен, един ден гниещите плодове могат да снабдяват мрежата с електроенергия. Ранните опити показват, че 1000 килограма портокали могат да „заредят” пет жилища за един ден. Ако бъдат събрани всички портокали в Севиля, те биха могли да захранват 73 000 домове с електроенергия.

„Надяваме се, че скоро ще успеем да рециклираме всички портокали в града”, казва Бениньо Лопес, ръководител на екологичния отдел на Emasesa пред Гардиън. „Сокът е фруктоза, съставена от много къси въглеродни вериги и енергийната ефективност на тези въглеродни вериги по време на процеса на ферментация е много висока. Не става въпрос само за спестяване на пари. Портокалите са проблем за града и ние произвеждаме добавена стойност от отпадъците”.

Според изчисленията на Лопес, Севиля ще трябва да инвестира 250 000 евро (около 300 000 долара), за да постигне това.

Портокалите се появяват в Испания преди около 1000 години. „Те са пуснали корени тук, устойчиви са на замърсяване и са се адаптирали добре към региона”, споделя Фернандо Мора Фигероа, ръководител на отдела за грижа за парковете в Севиля. „Хората казват, че град Севиля е най-голямата портокалова горичка в света”.

Декоративните портокали не се ядат, защото плодовете им са горчиви. Вместо това те падат, гният и привличат мухи. В града работят 200 души, чиято работа е да събират падналите плодове.

Коментари по темата: „В Испания добиват електричество от портокали”

добавете коментар...

  1. Симо

    Толкова много гладни има, а те ще хабят храна

  2. Иван

    А защо не да правят и крем карамел от тях

  3. ха

    А можеха просто да ги преработват в подходяща храна за животни…

Коментар