Иновация преобразува човешката пот в електричество

Научният екип, създал иновативен филм, който преобразува потта в електричество
(снимка: National University of Singapore)

Скоро любителите на фитнеса ще започнат да се потят не активно, а ефективно. Учени от Националния университет в Сингапур (NUG) създадоха филм, който изпарява изключително ефективно потта от човешката кожа по време на тренировка, а събраната влага може да се използва за захранване на носими електронни устройства като часовници, фитнес тракери и др.

„Потта е предимно вода. Когато се изпарява от повърхността на кожата, водата понижава температурата на кожата и ни кара да се чувстваме по-хладни. В нашето изобретение създадохме нов филм, който е изключително ефективен при изпаряване на потта от кожата и след това абсорбираме влагата от потта”, казва ръководителят на изследователския екип доцент Тан Суи Чинг, цитиран в уебсайта на NUS.

Учените направили и още една крачка напред, като превръщат влагата от потта в енергия, която може да се използва за захранване на малки устройства, допълва той.

Основните компоненти на новия тънък филм са два хигроскопични химикала – кобалтов хлорид и етаноламин. Освен че абсорбира влагата, този филм може бързо да отделя вода при излагане на слънчева светлина и да се „регенерира” и използва повторно повече от 100 пъти.

За да се възползва изцяло от абсорбираната пот, екипът е разработил устройство за събиране на енергия, състоящо се от осем електрохимични клетки с новия филм като електролит. Всяка клетка може да генерира около 0,57 волта електричество, когато абсорбира влагата.

Общата енергия, събрана от устройството, е достатъчна за захранване на светодиод. Този експеримент демонстрира потенциала за създаване на носими устройства без батерии, захранвани от човешка пот.

Конвенционалните хигроскопични материали като зеолити и силикагели поемат малко вода и имат насипни твърди структури, което ги прави неподходящи за абсорбиране на влага от изпаряване на потта. За сравнение, новият филм, разработен от изследователите на NUS, поема 15 пъти повече влага и прави това 6 пъти по-бързо от конвенционалните материали.

В допълнение, иновативният филм е способен да променя цвета си при поглъщане на влага – от синьо до лилаво и накрая в розово. Тази функция може да се използва като индикатор за степента на абсорбция на влагата.

Едно от най-обещаващите приложения на новия филм е в стелките за обувки
(снимка:  National University of Singapore)

Учените са опаковали филма в дишащи и водоустойчиви мембрани от политетрафлуоретилен (PTFE), които са гъвкави и често се използват в облеклата, за да демонстрират приложението му в подложки за подмишници, облицовки и стелки за обувки.

Едно от най-обещаващите приложения на новия филм е в стелките за обувки. След като абсорбират влагата, те променят цвета си от син до розов и могат да бъдат използвани повторно над 100 пъти. Прототипът на стелката е създаден с помощта на 3D печат, като е използвана смес от мек и твърд полимер.

Изследователският екип на NUS се надява да работи с различни компании за внедряване на иновативния филм за абсорбиране на влага в потребителски продукти.

Коментари по темата: „Иновация преобразува човешката пот в електричество”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Веселин Маринов ще е АЕЦ.

Коментар